ßßß



Ciąg dalszy grzybobrania. Tym razem wybrałam kilka malutkich, czarnych łebków i zalałam je octową zalewą. Przepis dostałam kilka lat temu od taty mojej przyjaciółki. I w ten oto sposób zdradziłam nasz wypróbowany od lat rodzinny przepis na marynatę. Ich słodkawy smak w połączeniu z octem i przyprawami wywoła zadowolenie u wszystkich, których poczęstuję:-) Te na zdjęciu prezentowane są w prezencie dla ziomalki:-))Składniki:
podgrzybki obgotowane w słonej wodzie (ilość zależna od zbiorów),0,5 l octu 10%,0,5 l wody + 100 g,30-40 ziaren czarnego pieprzu,15 liści laurowych,10 płaskich łyżek cukru,2 średnie cebule.Przygotowanie:Zagotować ocet z wodą z pieprzem i listkami. Wsypać cukier, ponownie zagotować. Wkroić cebule pokrojone w plastry, chwilę pogotować. Włożyć grzyby do słoiczków, ale nie do pełna, zalać gorącą zalewą. Wykonać 2 razy ruchy góra - dół. Gotowe:-)!