Wykonanie
Pin It

W cotygodniowym fejsbukowym cyklu pod hasłem Wypiekanie na śniadanie Monika z bloga Matka wariatka tym razem wybrała dla nas bułeczki
czekoladowo-
cynamonowe Erica Lanlarda pochodzące z książki pod tytułem "
Czekolada". Ponieważ uwielbiam wszelakie
drożdżowe ciasta z
cynamonem, nie mogło mnie zabraknąć i z chęcią wzięłam udział w akcji. Bułeczki są rewelacyjne, zmniejszyłam tylko ilość
cukru i w cieście i w nadzieniu, a
lukier zamiast zwykłego zrobiłam
cytrynowy.

Czas przygotowania: 180 minutSkładniki na 20 bułeczekCiasto:250 ml letniego
mleka50 g drobnego
cukru trzcinowego20 g świeżych pokruszonych
drożdży100 g topionego
masła1 łyżeczka domowej esencji waniliowej1
jajko500 g
mąki pszennej typ 5001
jajko do posmarowania bułeczekNadzienie:50 g
gorzkiej czekolady50 g topionego
masła80 g
cukru muscovado2 łyżki
cynamonuLukier:38 g
cukru pudru1/2 łyżeczki domowej esencji waniliowej1/2 łyżki
soku z cytryny
Wykonanie:Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta, oprócz
mąki. Mieszamy, aż uzyskamy gładką masę, po czym stopniowo dodajemy przesianą
mąkę. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i będzie dochodziło od miski. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie.
Czekoladę ścieramy na tarce, wsypujemy do miski, dodajemy zimne stopione
masło,
cukier i
cynamon i dokładnie mieszamy.Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 40 cm o grubości 8 mm. Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy
czekoladową masę, następnie ciasto zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższego
boku. Rulon kroimy
ostrym nożem na plastry o grubości 2 centymetrów. Ruloniki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Jajko ubijamy z odrobiną
wody i malujemy nim ruloniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie przez 15 minut w temperaturze 160 stopni, aż uzyskają złoty koloru.
Potem przygotowujemy
lukier: jego składniki ucieramy w miseczce i malujemy nim obficie bułeczki tuż po wyjęciu z piekarnika. Studzimy na kratce.


Razem ze mną piekły:Ewa w kuchniSmaczna pyzaMatka wariatkaBlogotowanie z pasjąPrawo do gotowania z pasjąAla piecze i gotujePiekielna kuchnia AnetyMoje domowe kucharzenieMoje małe czarowanieGrunt to przepisEveryday flavoursMia cucinaGotowanie i pieczenieŻycie ze smakiemSmaki Alzacji