ßßß Cookit - przepis na Bułeczki czekoladowo-cynamonowe

Bułeczki czekoladowo-cynamonowe

nazwa

Wykonanie

Pin It
W cotygodniowym fejsbukowym cyklu pod hasłem Wypiekanie na śniadanie Monika z bloga Matka wariatka tym razem wybrała dla nas bułeczki czekoladowo-cynamonowe Erica Lanlarda pochodzące z książki pod tytułem "Czekolada". Ponieważ uwielbiam wszelakie drożdżowe ciasta z cynamonem, nie mogło mnie zabraknąć i z chęcią wzięłam udział w akcji. Bułeczki są rewelacyjne, zmniejszyłam tylko ilość cukru i w cieście i w nadzieniu, a lukier zamiast zwykłego zrobiłam cytrynowy.
Czas przygotowania: 180 minut
Składniki na 20 bułeczek
Ciasto:
250 ml letniego mleka
50 g drobnego cukru trzcinowego
20 g świeżych pokruszonych drożdży
100 g topionego masła
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
1 jajko
500 g mąki pszennej typ 500
1 jajko do posmarowania bułeczek
Nadzienie:
50 g gorzkiej czekolady
50 g topionego masła
80 g cukru muscovado
2 łyżki cynamonu
Lukier:
38 g cukru pudru
1/2 łyżeczki domowej esencji waniliowej
1/2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki. Mieszamy, aż uzyskamy gładką masę, po czym stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i będzie dochodziło od miski. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Czekoladę ścieramy na tarce, wsypujemy do miski, dodajemy zimne stopione masło, cukier i cynamon i dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 40 cm o grubości 8 mm. Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy czekoladową masę, następnie ciasto zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy ostrym nożem na plastry o grubości 2 centymetrów. Ruloniki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Jajko ubijamy z odrobiną wody i malujemy nim ruloniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie przez 15 minut w temperaturze 160 stopni, aż uzyskają złoty koloru.
Potem przygotowujemy lukier: jego składniki ucieramy w miseczce i malujemy nim obficie bułeczki tuż po wyjęciu z piekarnika. Studzimy na kratce.
Razem ze mną piekły:
Ewa w kuchni
Smaczna pyza
Matka wariatka
Blogotowanie z pasją
Prawo do gotowania z pasją
Ala piecze i gotuje
Piekielna kuchnia Anety
Moje domowe kucharzenie
Moje małe czarowanie
Grunt to przepis
Everyday flavours
Mia cucina
Gotowanie i pieczenie
Życie ze smakiem
Smaki Alzacji
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/11/bueczki-czekoladowo-cynamonowe.html