Wykonanie
Macie ochotę na coś pysznego do
kawki ? mam dla was drożdżówki ze
śliwkami i kruszonką. Mówię wam jakie one są pyszne w smaku, normalnie nie można się im oprzeć. Ja uwielbiam
ciasto drożdżowe a ten przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej babci i pieczemy z nim
bułki, ciasta czy rogaliki. Zawsze wychodzi i każdy sobie z nim poradzi bez problemu.
Ciasto drożdżowe jest magiczne, ja zawsze jak je wyrabiam to odpoczywam. Takie drożdżówki możecie zrobić z każdym
owocem, super smakują z
jabłkami, z
dżemem czy
twarożkiem. Koniecznie spróbujcie bo naprawdę warto. To są takie śliwkowianki. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.Składniki:- 600 g mąki pszennej- 40 g świeżych drożdży- 2
jajka + żółtko- 100 g
cukru- 250 ml ciepłego
mleka- 100 g
masłanadzienie- 500 g śliwek - waga bez pestek- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej- 3 łyżki
cukru pudru- łyżeczka
cynamonukruszonka- 25 g
masła- 30 g
cukru- 40 g mąki pszennejDo kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką
cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.Do miski wsypuję mąkę, resztę
cukru, rozbełtane
jajka. W garnku roztapiam
masło i wlewam do niego
mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.Przygotowuję kruszonkę -
masło rozcieram z
cukrem i mąką, aż składniki się dobrze połączą.Śliwki kroję w małą kostkę i przed samym użyciem mieszam z mąką ziemniaczaną i
cukrem pudrem.Gdy ciasto już wyrośnie to dzielę go na 15-17 kulek. Każdą z nich rozpłaszczam na placek i nakładam po czubatej łyżce śliwek, sklejam jak pierogi i formuję bułeczki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem na blaszkę.Smaruje rozbełtanym
białkiem i posypuje kruszonką. Zostawiam je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół.
Bułki piekę 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone
bułki wyciągam z piekarnika i układam na kratce aby przestygły.