ßßß Cookit - przepis na Szarlotka na czerstwych bułkach

Szarlotka na czerstwych bułkach

nazwa

Wykonanie

Są różne sposoby na wykorzystanie czerstwego pieczywa, dzięki którym nie będziemy musieli wyrzucać pozostawionych kromeczek/bułek. Przedstawiam tym razem pyszne ciasto jabłkowe
Składniki:
Ø 5 czerstwych bułek
½ litra mleka
Ø 3 jajka
Ø 10 dag cukru
Ø 1 kg jabłek
Ø 10 dag masła
Ø 4 dag cukru pudru (do posypki)
Ø Wiórki kokosowe
Ø Cynamon
Wykonanie:
Bułki pokroić w cienkie kromki, zalać mlekiem, gdy nasiąkną odcisnąć, wbić jaja. Tortownice wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami kokosowymi. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z cukrem i cynamonem. Rozmiękczoną bułkę podzielić na trzy części. Spód tortownicy wyłożyć 1 częścią bułki na nią nałożyć połowę jabłek, ponownie bułkę i znowu jabłka. Przykryć resztą bułki, skropić roztopionym masłem, posypać wiórkami. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni, posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/05/szarlotka-na-czerstwych-bukach.html