Wykonanie
Są różne sposoby na wykorzystanie czerstwego
pieczywa, dzięki którym nie będziemy musieli wyrzucać pozostawionych kromeczek/bułek. Przedstawiam tym razem pyszne ciasto
jabłkoweSkładniki:Ø 5 czerstwych
bułek½ litra
mlekaØ 3
jajkaØ 10 dag
cukruØ 1 kg
jabłekØ 10 dag
masłaØ 4 dag
cukru pudru (do posypki)Ø
Wiórki kokosoweØ
CynamonWykonanie:
Bułki pokroić w cienkie kromki, zalać
mlekiem, gdy nasiąkną odcisnąć, wbić
jaja. Tortownice wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami kokosowymi.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z
cukrem i
cynamonem. Rozmiękczoną
bułkę podzielić na trzy części. Spód tortownicy wyłożyć 1 częścią
bułki na nią nałożyć połowę
jabłek, ponownie
bułkę i znowu
jabłka. Przykryć resztą
bułki, skropić roztopionym
masłem, posypać wiórkami. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni, posypać
cukrem pudrem.