Wykonanie
Wyjątkowe w smaku i kształcie, jedyne takie :)

przepis z blogu "Gotowanie i wypieki z Pasją"3,5 szklanki
mąki pszennej tortowej100 gram roztopionego, schłodzonego
masła (odjąć 2,5 łyżki do nadzienia)1
jajo1 łyżka
cukru waniliowego1/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
drożdży suchych200 ml ciepłego
mlekanadzienie:2,5 łyżki
masła (pozostałego po cieście)3/4 łyżeczki
cynamonulukier:0,5 szklanki
cukru pudru1,5 łyżki
wody lub
soku z cytrynyMąkę przesiać z
drożdżami, dodać
cukier,
jajo,
masło,
cukier waniliowy,
mleko, zagnieść elastyczne ciasto, odstawić w omączonej misce do wyrośnięcia przez około 40 minut.W tym czasie sporządzamy smarowidło, czyli 2,5 łyżeczki
masła mieszamy z niecałą łyżeczką
cynamonu.Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części, plus mała kuleczka ciasta do zrobienia łącznika na górze.Z tych 4 części wywałkować koła o średnicy 28-30 cm i grubości 0 , 5 cm.Pierwszy blat posmarować masą
cynamonową, przykryć drugim blatem, posmarować masą i
potem przykryć trzecim blatem, posmarować masą, następnie położyć czwarty i ostatni blat.Następnie postępujemy wg instrukcji.KROK 1

KROK 2

KROK 3

KROK 4

KROK 5

KROK 6zalepiamy bardzo dokładnie !

KROK 7

Z malutkiej kuleczki ciasta, którą odłożyliśmy na początku robimy wałeczek, rolujemy go jak ślimaczka i przylepiamy na górze, łącząc nasze drożdżówki.Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, do zezłocenia.

Jeszcze ciepłe polewamy lukrem, smacznego :)