Wykonanie
Wrzesień , to prawie jesień , zaczęły już dojrzewać
dynie . To niedocenianie u nas warzywo , a przecież tak wspaniałe i wszechstronne . Można z niego wyczarować, wiele doskonałych dań , zarówno wytrawnych jak i słodkich . Rok temu , przekonałam do dyni moją rodzinkę , właśnie tymi słodkimi zawijaskami . W tym roku, już nie mogli się doczekać , kiedy je zrobię . W końcu nadszedł ten czas i uczta na całego 😉 Do tego wypieku trzeba wybrać
dynię o dość suchym miąższu , żeby podczas gotowania , nadzienie
dyniowe było gęste . Zachęcam do wypróbowania 😉

Składniki :ciasto :4 niepełne, szklanki
mąki2 łyżki
masła1
jajko – duże lub 2 małe2
torebki drożdży ( 2 x 7 g )4 łyżki
cukru0,5 szklanki
mlekanadzienie :1 średniej wielkości
dynia ( np. hokkaido – 1 kg )2 szklanki
cukru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
soku z cytrynyCukier puder do posypania

Najlepiej zacząć od przygotowania nadzienia , gdyż musi ono przestygnąć . Tak więc , obieramy
dynię i pozbywamy się z niej środka . Kroimy drobno lub ścieramy na tarce , przekładamy do garnka , zasypujemy
cukrem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu . Jak
dynia będzie mięciutka i zacznie się rozpadać , dodajemy
sok z cytryny i
cynamon , zagotowujemy ( trzeba pamiętać o mieszaniu , bo lubi się przypalać ) . Na koniec blendujemy ,żeby pozbyć się wszelakich grudek i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia . Czas na ciasto . Do wysokiego naczynia wsypujemy 2 łyżki
mąki , łyżkę
cukru i
drożdże – całość , zalewamy ciepłym
mlekiem , mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( wierzch ,przykrywamy ściereczką ). Jak zaczyn wyrośnie , zazwyczaj około 15 -20 minut , wsypujemy do miski resztę składników na ciasto :
mąkę ,
cukier ,
jajko ( całe -bez skorupki oczywiście 😉 ) , wlewamy zaczyn
drożdżowy i roztopione
masło
Wyrabiamy na gładką masę , tak długo , aż ciasto odejdzie od ręki -gdyby jednak było nadal kleiste , trzeba podsypać odrobinę
mąką . Zagniecione ciasto , wkładamy do wysypanej
mąką miski i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut . Wyrośnięte ciasto , rozwałkowujemy na około 1 cm grubości , smarujemy nadzieniem i delikatnie zwijamy . Tak uformowaną roladkę , tniemy na 10 cm kawałki i układamy, na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia , pionowo w dość dużych odstępach od siebie , podczas pieczenia rosną i tak pewnie się skleją , ale to nie przeszkadza , bo łatwo się odrywają .Odstawiamy na następne 30 minut -do ponownego wyrośnięcia . Pieczemy około 30 minut w nagrzanym piekarniku w 190 C . Wyjmujemy i po przestudzeniu oraz przypudrowaniu,
cukrem pudrem , możemy już wcinać ,
dyniowe zawijaski. Smacznego 😉