Wykonanie
Kocham zapach piekącego się
drożdżowego ciasta a moja rodzina uwielbia domowe drożdżówki. Pojawiają się u nas bardzo często, jemy je na śniadanie, kolację, podwieczorek, mąż zabiera je do pracy. A najbardziej w
drożdżowym podoba mi się to, że nawet jeśli brzydkie i nierówne włoży się do piekarnika to wyjmuje się piękne i pulchne. Dziś dla łasuchów rogaliki z masą
makową.Składniki:500-550 g
mąki100 g
cukru1 szklanka
mleka1
jajko100 g
masła25 g świeżych
drożdży1/2 puszki masy makowej (masa z puszki jest mniej wodnista niż ta z
torebki)
cukier puder do posypaniaszczyota
soliDrożdże wymieszać z łyżką
mąki,
cukru i kilkoma łyżkami ciepłego
mleka, odstawić na kilka minut aby
drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiać,
masło stopić i wystudzić. Do
mąki dodać rozczyn
drożdżowy, wlać
mleko, wsypać
sól i zacząć wyrabiać (ja wyrabiam mikserem). Podczas wyrabiania dodać
jajko a następnie
masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty, na każdy nakładać po łyżce masy makowej i zwijać formując rogaliki. Piec w 200*C przez około 15 minut. Wystudzone posypać
cukrem pudrem.