Wykonanie
Niezmiernie rzadko zdarza mi się kopiować przepisy z innych blogów. Podczytuje podpatruję modyfikuje i testuję w każdym razie zawsze jeśli nie jest to mój autorski przepis tylko zapożyczony z innych stron staram się coś pozmieniać. Tym razem jednak tak nie będzie, bo przepis który znalazłam na blogu ChilliBite jest idealny i wg mnie modyfikacji nie wymaga. Mam zatem nadzieję,że autorka nie będzie miała nic przeciwko że zacytuję przepis.

200g
mleka100g
masła50g świeżych
drożdży (lub 2
torebki po 7g
drożdży instant - patrz uwaga!)2
jajka1 łyżeczka mielonego
cynamonu100g
cukru550g
mąkimielony
cynamon + drobny
cukier +
cukier puder do posypania
Mleko podgrzać z
masłem następnie dodać do niego
drożdże rozmieszać i odstawić aby zaczęły pęcznieć . Do miski wsypać
mąkę cynamon dodać
jajka cukier i rozczyn
drożdżowy .Całość wyrobić na gładkie ciasto . Z ciasta utocz ok 50 niewielkich kuleczek, ułóż na tacy i wstaw na 3 godziny do lodówki. Wyjmij pączki o 30 min przed smażeniem. W garnku rozgrzać ok litr
oleju lub
smalcu Smażyć po kilka pączków równocześnie starając się aby się ze sobą nie stykały. Pączki po ok 5-8 minutach powinny z obu stron być rumiane.Wystudzone pączki posypuj przez sitko mieszanką grubego
cukru,
cukru pudru i
cynamonu.UWAGA - jeśli używacie
drożdży suszonych to wsypcie je , wsyp je bezpośrednio do
mąki, a nie
mleka.
Potem dodajcie ciepłe
mleko z
masłem .
