ßßß
200g mleka100g masła50g świeżych drożdży (lub 2 torebki po 7g drożdży instant - patrz uwaga!)2 jajka1 łyżeczka mielonego cynamonu100g cukru550g mąkimielony cynamon + drobny cukier + cukier puder do posypaniaMleko podgrzać z masłem następnie dodać do niego drożdże rozmieszać i odstawić aby zaczęły pęcznieć . Do miski wsypać mąkę cynamon dodać jajka cukier i rozczyn drożdżowy .Całość wyrobić na gładkie ciasto . Z ciasta utocz ok 50 niewielkich kuleczek, ułóż na tacy i wstaw na 3 godziny do lodówki. Wyjmij pączki o 30 min przed smażeniem. W garnku rozgrzać ok litr oleju lub smalcu Smażyć po kilka pączków równocześnie starając się aby się ze sobą nie stykały. Pączki po ok 5-8 minutach powinny z obu stron być rumiane.Wystudzone pączki posypuj przez sitko mieszanką grubego cukru, cukru pudru i cynamonu.UWAGA - jeśli używacie drożdży suszonych to wsypcie je , wsyp je bezpośrednio do mąki, a nie mleka. Potem dodajcie ciepłe mleko z masłem .