ßßß
Po pierwsze uwielbiam wszystko to co drożdżowe.Po drugie uwielbiam wszystko to co drożdżowe na słodko.Po trzecie uwielbiam cynamon.A po czwarte... koniecznie musicie upiec te bułeczki, są boskie !
Czas przygotowania: 180 minutSkładniki na 20 bułeczekCiasto:250 ml letniego mleka50 g drobnego cukru trzcinowego20 g świeżych pokruszonych drożdży90 g topionego masła1 łyżeczka domowej esencji waniliowej1 jajko500 g mąki pszennej typ 5001 jajko do posmarowania bułeczekNadzienie:50 g gorzkiej czekolady50 g topionego masła80 g brązowego cukru2 łyżki cynamonu1/2 łyżeczki mielonych goździków1 łyżeczka mielonego kardamonu
Wykonanie:Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki. Mieszamy, aż uzyskamy gładką masę, po czym stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i będzie dochodziło od miski. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Czekoladę ścieramy na tarce, wsypujemy do miski, dodajemy zimne stopione masło, cukier i przyprawy i dokładnie mieszamy.Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 40 cm o grubości 8 mm. Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy czekoladową masę, następnie ciasto zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy ostrym nożem na plastry o grubości 2 centymetrów. Ruloniki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.Jajko ubijamy z odrobiną wody i malujemy nim ruloniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie przez 15 minut w temperaturze 160 stopni, aż uzyskają złoty kolor.