Wykonanie
Pin It

Po pierwsze uwielbiam wszystko to co
drożdżowe.Po drugie uwielbiam wszystko to co
drożdżowe na słodko.Po trzecie uwielbiam
cynamon.A po czwarte... koniecznie musicie upiec te bułeczki, są boskie !

Czas przygotowania: 180 minutSkładniki na 20 bułeczekCiasto:250 ml letniego
mleka50 g drobnego
cukru trzcinowego20 g świeżych pokruszonych
drożdży90 g topionego
masła1 łyżeczka domowej esencji waniliowej1
jajko500 g
mąki pszennej typ 5001
jajko do posmarowania bułeczekNadzienie:50 g
gorzkiej czekolady50 g topionego
masła80 g
brązowego cukru2 łyżki
cynamonu1/2 łyżeczki mielonych
goździków1 łyżeczka mielonego
kardamonu
Wykonanie:Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta, oprócz
mąki. Mieszamy, aż uzyskamy gładką masę, po czym stopniowo dodajemy przesianą
mąkę. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i będzie dochodziło od miski. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie.
Czekoladę ścieramy na tarce, wsypujemy do miski, dodajemy zimne stopione
masło,
cukier i
przyprawy i dokładnie mieszamy.Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 40 cm o grubości 8 mm. Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy
czekoladową masę, następnie ciasto zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższego
boku. Rulon kroimy
ostrym nożem na plastry o grubości 2 centymetrów. Ruloniki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Jajko ubijamy z odrobiną
wody i malujemy nim ruloniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie przez 15 minut w temperaturze 160 stopni, aż uzyskają złoty kolor.