Wykonanie
- 600 g
mąki pszennej typ 500 - użyłam Tota
mąka- 40 g świeżych
drożdży- 2
jajka + 1
żółtko- 100 g
cukru- 250 g ciepłego
mleka- 100 g
masłanadzienie- 80 g
masła- 3 łyżeczki
cynamonu- 150 g
cukru trzcinowegododatkowo- 50 g
mlecznej lub
gorzkiej czekolady- garść posiekanych
orzechów- garść posiekanej
suszonej żurawinyDo kubka wkruszam
drożdże i zasypuje je łyżeczką
cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.Do miski wsypuję
mąkę, resztę
cukru, rozbełtane
jajka. W garnku roztapiam
masło i wlewam do niego
mleko, mieszam i dodaję do
mąki. Wlewam
drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.Przygotowujemy nadzienie. Do garnka wkładamy
masło i
cukier, dodajemy
cynamon. Wszystko razem podgrzewamy i mieszamy, aż
masło się rozpuści i wszystko dobrze ze sobą połączy.Gdy ciasto już wyrośnie to rozwałkowuje je na placek na blacie podsypanym
mąką. Smaruje po całej powierzchni masą
cynamonową i zawijam jak roladę. Przekładam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc wieniec - zlepiam końce.
Ostrym nożem nacinam co kilka cm ciasto, tak do połowy (nie przecinając ciasta na całej powierzchni).Smaruje rozbełtanym
białkiem. Zostawiam je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Ciasto piekę 35-40 minut, aż się ładnie zarumieni. Po upieczeniu zostawiam na kratce do wystygnięcia.Następnie smaruje ciasto rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladą i posypuje posiekanymi
orzechami i
żurawiną.


