Wykonanie
Koniec roku był dla mnie bardzo pracowity i obfitował w brak czasu. Jaki będzie początek nowego tego jeszcze nie wiem. Dzisiaj mam dla Was przepis na klasyczne
drożdżowe rogaliki z
czekoladą. Mięciutkie , puszyste z delikatnym aromatem
skórki cytrynowej, która jet dobrym przyjacielem
ciast drożdżowych. Proporcje podaję na ok 10 dużych lub 15 mniejszych rogalików.500 g
mąki (plus troszkę do podsypywania)szczypta
soli2 duże
jajka (plus jedno do posmarowania)150 ml ciepłego
mleka35 g świeżych
drożdży80 g
cukru100 g stopionego
masła200 g
czekolady gorzkiej lub
mlecznejDrożdże rozetrzeć z łyżeczką
cukru, dodać ok. 50 ml letniego
mleka i tyle
mąki aby po wymieszaniu uzyskać gęstość
śmietany. Odstawić do wyrośnięcia. Stopić i ostudzić tłuszcz.
Mąkę przesiać dodać
cukier 2
jajka, resztę
mleka i wyrośnięte
drożdże. Wszystko długo i dokładnie wyrabiać, na sam koniec dodać roztopione
masło i wyrobić ciasto do połączenia się z tłuszczem. Odstawić na ok 45 min do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, wyłożyć na podsypany
mąka blat i delikatnie zagnieść. Rozwałkować na okrągły placek i przecinając na trójkątny podzielić ciasto na odpowiednią ilość kawałków. Ułożyć na każdym połamana n kawałki
czekoladę i zawijać od podstawy trójkąta, tak aby łączenie znalazło się na spodzie. Rogaliki odstawić jeszcze na 15 min przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym
jajkiem Piec ok 25 min w 175 st.