Wykonanie
Od dłuższego czasu marzyła mi się ciepła,domowa drożdżówka. Sprawa miała się coraz gorzej gdy zobaczyłam na jednym z blogów drożdżówkę z
serem..nie..tak dłużej być nie może..muszę ją zrobić. I jest ! pyszna !Składniki:200 g
gorzkiej czekolady7 g suchych
drożdży1/2 szklanki
cukru4 łyżki
cukru2
jajka3/4 szklanki ciepłego
mleka3 1/4 szklanki
mąkiszczypta
soli100 g
masła2-3 łyżeczki
cynamonu4 łyżki
masłaDo miski wsyp
drożdże. Dodaj
mleko i 2 łyżki
cukru,wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. 1/4 szklanki
cukru połącz z 1
jajkiem i
żółtkiem. Dodaj do
drożdży i wymieszaj.W dużej misce wymieszaj 3 szklanki
mąki i
sól. Dodaj
drożdże.Następnie dodaj 100 g posiekanego
masła i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Czekoladę posiekaj,przełóż do miseczki. Dodaj 2 łyżki
cukru i
cynamon. Przemieszaj.Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Brzegi ciasta posmaruj rozkłóconym
białkiem.
Czekoladę rozłóż na cieście, zostawiając ok. 2 cm odstępu od brzegu ciasta.
Ciasto
zwiń wzdłuż dłuższego
boku.
Z ciasta uformuj literę U i zapleć ciasto. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na ok. 30 minut.Pozostał
cukier,
mąkę i
masło. Wymieszaj i zrób kruszonkę.
Ciasto posyp kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez ok. 50-55 minut.