Wykonanie
Pin It
Wrzesień, to czas kiedy na straganach zaczynają się pojawiać pierwsze
śliwki. Dla mnie to znak, że
pora rozpocząć
śliwkowy sezon, a to oznacza, że w moim domu zapachnie
ciastem drożdżowym i na
stole pojawi się
drożdżowe ciasto ze
śliwkami. Tym razem ciasto będzie podwójnie
śliwkowe, ponieważ do jego przygotowania wykorzystałam również
dżem śliwkowy. Można też zamiennie dodać powidła. I oczywiście
korzenne przyprawy;
cynamon,
kardamon i mielone
goździki.
Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm (16 porcji)Czas przygotowania: 180 minutSkładniki:50 ml
mleka20 g świeżych
drożdży50 g rozpuszczonego
masła50 g
cukru350 g
mąki pszennejszczypta
soli1
jajko1 łyżeczka domowej esencji waniliowejodrobina
mleka do posmarowania ciastaNadzienie:2 łyżki rozpuszczonego
masła2 łyżki
brązowego cukru1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonu1/2 łyżeczki mielonych
goździków2-3 łyżki
dżemu śliwkowego lub powideł16
śliwekWykonanie:W ciepłym
mleku rozpuszczamy pokruszone
drożdże i łyżeczkę
cukru, dodajemy łyżkę
mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.Po tym czasie do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
Ciasto przekładamy na oprószony
mąką blat i wałkujemy na prostokąt 25 x 45 cm. Następnie smarujemy go roztopionym
masłem,
potem dżemem, posypujemy z
przyprawami i
cukrem, po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego
boku. Rulon kroimy na 16 równych części.Szklaną formę lub tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej bułeczki. W każdą bułeczkę wciskamy jedną
śliwkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozpuszczonym
mlekiem i pieczemy około 30 minut.Podajemy posypane
cukrem pudrem.