ßßß
Wrzesień, to czas kiedy na straganach zaczynają się pojawiać pierwsze śliwki. Dla mnie to znak, że pora rozpocząć śliwkowy sezon, a to oznacza, że w moim domu zapachnie ciastem drożdżowym i na stole pojawi się drożdżowe ciasto ze śliwkami. Tym razem ciasto będzie podwójnie śliwkowe, ponieważ do jego przygotowania wykorzystałam również dżem śliwkowy. Można też zamiennie dodać powidła. I oczywiście korzenne przyprawy; cynamon, kardamon i mielone goździki.
Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm (16 porcji)Czas przygotowania: 180 minutSkładniki:50 ml mleka20 g świeżych drożdży50 g rozpuszczonego masła50 g cukru350 g mąki pszennejszczypta soli1 jajko1 łyżeczka domowej esencji waniliowejodrobina mleka do posmarowania ciastaNadzienie:2 łyżki rozpuszczonego masła2 łyżki brązowego cukru1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki mielonych goździków2-3 łyżki dżemu śliwkowego lub powideł16 śliwek
Wykonanie:W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt 25 x 45 cm. Następnie smarujemy go roztopionym masłem, potem dżemem, posypujemy z przyprawami i cukrem, po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 16 równych części.Szklaną formę lub tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej bułeczki. W każdą bułeczkę wciskamy jedną śliwkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozpuszczonym mlekiem i pieczemy około 30 minut.Podajemy posypane cukrem pudrem.