ßßß

Składniki:Ciasto:1/3 szklanki ciepłego mleka30 g świeżych drożdży2 łyżki cukru2 łyżki roztopionego masła2,5 szklanki mąkiszczypta soli1 jajkopół szklanki puree z dyniNadzienie:2 łyżki roztopionego masła3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego1,5 łyżeczki mielonego cynamonupół łyżeczki przyprawy do piernika5 jabłek pokrojonych na plasterkiDodatkowo:pół szklanki cukru pudru trzcinowegopół łyżeczki mielonego cynamonu2 łyżki soku z cytrynyPrzygotowanie:Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże pokruszyć, dodać ciepłe mleko, 2 łyżki cukru, łyżkę mąki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min. do wyrośnięcia.W misce wymieszać pozostałe składniki, tj. mąkę, szczyptę soli, jajko, puree z dyni i roztopione masło. Na koniec dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto ok. 10 min., aż będzie odchodziło od dłoni i miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.W międzyczasie wymieszać 3/4 szklanki cukru trzcinowego z przyprawami. Tortownicę z kominem o śr. 28 cm wysmarować masłem.Wyrośnięte ciasto przełożyć na matę silikonową/ stolnicę posypaną mąką, uformować wałek i podzielić na kilkanaście równych części (u mnie 13).Każdą część rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, następnie posypać mieszanką cukru trzcinowego z przyprawami, a na koniec ułożyć na cieście plasterki jabłka (uprzednio zanurzone w mieszance cukru trzcinowego z przyprawami). Zwinąć w rulon i układać w przygotowanej formie. Po zwinięciu wszystkich ruloników pozostawić je w formie na ok. 20 min. do ponownego wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Wstawić blachę z bułeczkami do piekarnika i piec przez ok. 30 min.Po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować*: cukier puder wymieszać z cynamonem i sokiem z cytryny. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru.
