Wykonanie
Pin It

Dziś zapraszam na nieco nietypowe ciasto, czyli ciasto którego jednym ze składników jest...
burak. Tak, tak, to nie błąd w druku. Ciasto jest pyszne, wilgotne i przypomina nieco piernik, dzięki
przyprawom korzennym, które dodałam. Będzie idealną propozycją na świąteczny stół.Ciasto nie jest zbyt słodkie. Jeśli jesteście łasuchami, dodajcie do niego więcej
cukru. Maje ciasto wyszło dosyć płaskie. Można je upiec w mniejsze formie, wtedy będzie bardziej wysokie. Na blogu znajdziecie też ciasto
buraczkowe, ale bez
czekolady.


Czas przygotowania: 45 minutProporcje na formę o wymiarach 30 x 42 cmSkładnikiCiasto:400 g upieczonych
buraków200 g roztopionego
masła200 g
cukru trzcinowego4
jajka400 g
mąki pszennejszczypta
soli40 g
kakao12 g
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonu1/2 łyżeczki mielonych
goździkówPolewa czekoladowa:50 g
masła45 g
cukru pudru3 łyżki
mleka2 czubate łyżki
kakaokolorowa posypka

Wykonanie:
Buraki obieramy, kroimy w grubą kostkę i dokładnie blendujemy.
Jajka ucieramy razem z
cukrem na gładką puszystą masę.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia,
przyprawami,
kakao i
solą.Do masy jajecznej dodajemy
buraki, delikatnie mieszamy. Dodajemy
masło, mieszamy i dodajemy
mąkę, delikatnie mieszamy, aż składniki ładnie się połączą.Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wygładzamy i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu.Po upieczeniu ciasto dostawiamy do całkowitego wystudzenia.W garnuszku o grubym dnie umieszczamy
masło i
mleko, podgrzewamy je na małym ogniu. Gdy
masło się roztopi dodajemy
kakao i
cukier puder. Wszystko mieszamy i dalej lekko podgrzewamy. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, polewa jest gotowa.Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta, dodajemy do niej jeszcze odrobinę
mleka i dokładnie mieszamy.Polewą malujemy ciasto, a następnie posypujemy ją posypką.