Wykonanie
Coś dla miłośników
jabłek i puszystych babeczek. Ponieważ do ciasta dodałam
imbir i
cynamon, babeczki idealnie wpasowują się w piernikowy, poświąteczny nastrój.

Składniki:- 2,5 szklanki
mąki pszennej,- 2 łyżeczki startego
cynamonu,- 2 łyżeczki startego
imbiru,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- szczypta
soli,- kostka
masła,- szklanka
cukru trzcinowego,- 4 duże
jajka,- łyżka
kakao- 5
jabłek obranych ze skórki, z wyciętymi gniazdami nasiennymi, drobno pokrojonych.Wykonanie:1. Do miski wsypuję
mąkę,
imbir,
cynamon,
sól i
proszek do pieczenia.
Masło topię w rondelku i odstawiam do przestygnięcia.2. Oddzielam
żółtka od
białek.
Białka ubijam na sztywną pianę, a
żółtka ucieram z
cukrem. Do utartych
żółtek, wciąż miksując, dodaję porcjami wcześniej wymieszane sypkie składniki (pkt 1).3. Do ciasta wlewam ostudzony tłuszcz. Całość dokładnie miksuję.4. Do drugiej miski przekładam ok. 1/3 ciasta. Dodaję
kakao i miksuję. Do ciasta bez
kakao wrzucam
jabłka i dokładnie mieszam.5. Oba rodzaje ciast przekładam do papilotek. Piekę ok. 20 minut w temp. 180 st. C.