Wykonanie
Dziś Dzień Ojca. Z tej okazji wszystkim tatom życzę wszystkiego najwspanialszego :) A do życzeń ciasto
czekoladowe z
morelami :)przepis na blachę o wymiarach

180g
mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistej)60g prawdziwego
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia80g
cukru trzcinowegoszczypta
solijajko250ml
maślanki50g rozpuszczonego
masła5
moreliW dużej misce wymieszaj
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sól i
cukier. Do drugiego naczynia wbij
jajko, dodaj
maślankę i wystudzone
masło. Całość dokładnie wymieszaj. Do składników suchych dodaj składniki mokre, wymieszaj dokładnie, aby wszystko dobrze się połączyło.
Morele umyj, wyciągnij pestkę i pokrój w pokrój na ćwiartki.Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Ciasto wyłóż na blachę, wyrównaj wierzch i poukładaj na nim kawałki
moreli, lekko dociskając je w ciasto.Piecz ok. 40 minut. Po upieczeniu pozostaw jeszcze na ok. 5 minut w piekarniku. Podawaj wystudzone z
lodami waniliowymi.


