Wykonanie
Muffinki są proste. Muffinki są pyszne. Kocham muffinki. Szybko, łatwo i bardzo pysznie.

Do jednej miski przesiałam: 2 szkl.
mąki luksusowej (szkl. poj. 250ml)+ szczyptę
soli + po 1 łyżeczce
proszku do pieczenia i
sody oczyszczonej + 3 łyżeczki
kakao naturalnego. Dodałam też 50 g pokrojonej w kostkę
gorzkiej czekolady 70% i 2/3 szkl.
cukru trzcinowego Demerara.W drugiej misce wymieszałam: 2 roztrzepane
jajka + 1/2 łyżeczki esencji waniliowej + 1/2 szkl.
maślanki + 4 łyżki roztopionego
masła.Blaszkę do muffinek wyłożyłam papilotkami a piekarnik nagrzałam do 180 st. C. Mokre składniki wlałam na raz do suchych i szybko zamieszałam ciasto łyżką - tylko tyle żeby się lekko połączyły. Nałożyłam porcje do foremek i wstawiłam do piekarnika. Piekłam ok. 15 - 20 min. - trzeba uważać bo ciasto jest ciemne i nie widać zrumienienia więc łatwo przypalić! Lekko przestudzone posmarowałam lukrem utartym z
cukru pudru i
syropu wiśniowego, takiego do rozcieńczania, przybrałam czekoladowymi serduszkami.