ßßß
 
            
        
 Lubicie gofry? Co za pytanie! Ciężko znaleźć osobę, która nie uwielbiałaby tego słodkiego deseru, którzy często kojarzy się głównie z budkami niedaleko plaży. Nie da się też ukryć, że gofry nie kojarzą się chyba nikomu z czymś specjalnie zdrowym - zwykle mówiąc o nich, wyobrażamy sobie kaloryczną bombę w smakach bitej śmietany i słodkich sosów. Niemniej, wcale nie musi tak być! Gofry łatwo i szybko można przyrządzić w domu - w o wiele zdrowszym wydaniu. Smakują wspaniale, a wierzcie mi, że nie ma nic przyjemniejszego, niż rozpoczęcie poranka wspaniałymi goframi z ulubionymi dodatkami. Jedzonymi w spokoju, a nie na szybko, na ulicy pełnej ludzi. Biorąc pod uwagę mąkę pełnoziarnistą, a także brak białego cukru, można też spokojnie przestać uznawać je za niezdrowe. A smaczne - bardzo! Jestem pewna, że zzakochacie się w nich już od pierwszego spróbowania.
Lubicie gofry? Co za pytanie! Ciężko znaleźć osobę, która nie uwielbiałaby tego słodkiego deseru, którzy często kojarzy się głównie z budkami niedaleko plaży. Nie da się też ukryć, że gofry nie kojarzą się chyba nikomu z czymś specjalnie zdrowym - zwykle mówiąc o nich, wyobrażamy sobie kaloryczną bombę w smakach bitej śmietany i słodkich sosów. Niemniej, wcale nie musi tak być! Gofry łatwo i szybko można przyrządzić w domu - w o wiele zdrowszym wydaniu. Smakują wspaniale, a wierzcie mi, że nie ma nic przyjemniejszego, niż rozpoczęcie poranka wspaniałymi goframi z ulubionymi dodatkami. Jedzonymi w spokoju, a nie na szybko, na ulicy pełnej ludzi. Biorąc pod uwagę mąkę pełnoziarnistą, a także brak białego cukru, można też spokojnie przestać uznawać je za niezdrowe. A smaczne - bardzo! Jestem pewna, że zzakochacie się w nich już od pierwszego spróbowania. /1 porcja/- 50g mąki żytniej/pełnoziarnistej- 1 małe jajko- 1/3 szklanki maślanki- 1 łyżka masła- 1 łyżeczka cukru trzcinowego- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta sody oczyszczonejSuche składniki mieszamy w jednej misce, w drugiej mieszamy roztopione masło, mleko i jajko, a następnie łączymy zawartości obu misek. Masę przelewamy do natłuszczonej rozgrzanej gofrownicy i pieczemy do uzyskania złocistego koloru.
/1 porcja/- 50g mąki żytniej/pełnoziarnistej- 1 małe jajko- 1/3 szklanki maślanki- 1 łyżka masła- 1 łyżeczka cukru trzcinowego- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta sody oczyszczonejSuche składniki mieszamy w jednej misce, w drugiej mieszamy roztopione masło, mleko i jajko, a następnie łączymy zawartości obu misek. Masę przelewamy do natłuszczonej rozgrzanej gofrownicy i pieczemy do uzyskania złocistego koloru.