Wykonanie
Lubicie gofry? Co za pytanie! Ciężko znaleźć osobę, która nie uwielbiałaby tego słodkiego deseru, którzy często kojarzy się głównie z budkami niedaleko plaży. Nie da się też ukryć, że gofry nie kojarzą się chyba nikomu z czymś specjalnie zdrowym - zwykle mówiąc o nich, wyobrażamy sobie kaloryczną bombę w smakach
bitej śmietany i słodkich
sosów. Niemniej, wcale nie musi tak być! Gofry łatwo i szybko można przyrządzić w domu - w o wiele zdrowszym wydaniu. Smakują wspaniale, a wierzcie mi, że nie ma nic przyjemniejszego, niż rozpoczęcie poranka wspaniałymi goframi z ulubionymi dodatkami. Jedzonymi w spokoju, a nie na szybko, na ulicy pełnej ludzi. Biorąc pod uwagę
mąkę pełnoziarnistą, a także brak
białego cukru, można też spokojnie przestać uznawać je za niezdrowe. A smaczne - bardzo! Jestem pewna, że zzakochacie się w nich już od pierwszego spróbowania.
/1 porcja/- 50g
mąki żytniej/pełnoziarnistej- 1 małe
jajko- 1/3 szklanki
maślanki- 1 łyżka
masła- 1 łyżeczka
cukru trzcinowego- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
sody oczyszczonejSuche składniki mieszamy w jednej misce, w drugiej mieszamy roztopione
masło,
mleko i
jajko, a następnie łączymy zawartości obu misek. Masę przelewamy do natłuszczonej rozgrzanej gofrownicy i pieczemy do uzyskania złocistego koloru.