Wykonanie
            Poniedziałkowy wieczór to idealny czas na pieczenie;) Tym razem będziemy piec z Nigellą Lawson.SconesOkrągłe 
ciastko bez dodatków, które zazwyczaj łamie się na kawałki i smaruje 
masłem. Podawane do 
herbaty w Wielkiej Brytanii podczas tzw. tea 
time. Czasem może 
mieć lukrowaną polewę (np. z 
syropem klonowym) lub w cieście mogą być 
suszone owoce (
rodzynki lub 
żurawiny).Scones według Nigelli Lawson ( z moimi modyfikacjami)

130g 
mąki orkiszowejpół łyżeczki 
proszku do pieczenia1 łyżeczka 
sody2 łyżki 
cukru trzcinowego50g 
masła100g 
jogurtu naturalnego1 
jajko do posmarowaniaRozgrzewamy piekarnik do 220stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Do miski przesiewamy 
mąkę, dodajemy 
sodę, 
proszek do pieczenia i 
cukier. Dodajemy 
masło pokrojone na małe kawałki i zagniatamy. Następnie dodajemy 
jogurt i ponownie zagniatamy ciasto.Następnie przekładamy na blat formujemy z ciasta dysk o grubości ok. 4cm. Wycianamy z niego ciasta, układamy na blasze i smarujemy je roztrzepanym 
jajkiem.Pieczemy ok. 12minut.


Liczba porcji: 6Czas przygotowania: 10minutCzas pieczenia: 12 minutKoszt: ok. 4-5złNiestety nie udało mi się znaleźć filmiku z Nigellą i jej przepisem, ale mam dla Was scones według instrukcji innych kucharzy ;)