Wykonanie
Poniedziałkowy wieczór to idealny czas na pieczenie;) Tym razem będziemy piec z Nigellą Lawson.SconesOkrągłe
ciastko bez dodatków, które zazwyczaj łamie się na kawałki i smaruje
masłem. Podawane do
herbaty w Wielkiej Brytanii podczas tzw. tea
time. Czasem może
mieć lukrowaną polewę (np. z
syropem klonowym) lub w cieście mogą być
suszone owoce (
rodzynki lub
żurawiny).Scones według Nigelli Lawson ( z moimi modyfikacjami)
130g
mąki orkiszowejpół łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody2 łyżki
cukru trzcinowego50g
masła100g
jogurtu naturalnego1
jajko do posmarowaniaRozgrzewamy piekarnik do 220stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
sodę,
proszek do pieczenia i
cukier. Dodajemy
masło pokrojone na małe kawałki i zagniatamy. Następnie dodajemy
jogurt i ponownie zagniatamy ciasto.Następnie przekładamy na blat formujemy z ciasta dysk o grubości ok. 4cm. Wycianamy z niego ciasta, układamy na blasze i smarujemy je roztrzepanym
jajkiem.Pieczemy ok. 12minut.
Liczba porcji: 6Czas przygotowania: 10minutCzas pieczenia: 12 minutKoszt: ok. 4-5złNiestety nie udało mi się znaleźć filmiku z Nigellą i jej przepisem, ale mam dla Was scones według instrukcji innych kucharzy ;)