Składniki175g gorzkiej czekolady75g masła0,5 szklanki cukru2 jajka1,5 szkalnki mąki1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakaoszczypta solicukier puder (do obtoczenia)Sposób przygotowaniaKrok 1Masło i czekoladę roztapiamy na małym ogniu w rondelku i pozostawiamy do ostygnięcia.Krok 2Jajka ucieramy z cukrem na biało. Dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i szczyptą soli. Dokładnie ucieramy. Tak przygotowaną masę wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika, aby stwardniała.Krok 3Stwardniałą masę nabieramy łyżką i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ważne, aby masa była zimna, inaczej ciasteczka mogą się rozpłynąć podczas pieczenia. Lekko je spłaszczamy, a następnie obtaczamy w cukrze pudrze (najlepiej dwa razy, aby warstwa była gruba). Pieczemy około 10 min. w 170°C.