Wykonanie

Jeżeli nie zdążyliście nastawić ciasta na dojrzewający piernik staropolski, albo nie macie ochoty się z nim bawić, mam dla Was znakomite zastępstwo tego tradycyjnego wypieku, które może zagościć na Waszym świątecznym
stole. Oto mocno
czekoladowe, niezwykle delikatne i wilgotne ciasto pełne piernikowego smaku muśniętego
śliwką :)do nasączenia:100 ml mocnego naparu z
herbaty1 łyżka
cukru3 łyżki
rumudo przełożenia:3-4 duże łyżki
powideł śliwkowychciasto :100 g
gorzkiej czekolady1 łyżeczka
kardamonu1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
imbiruskórka z 1/2
pomarańczy20 g
miodu60 g
masła50 g
cukru60 g
mąki4
jajkaDno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki natłuścić.
Masło umieścić w rondelku, rozpuścić i odstawić.
Żółtka oddzielić od
białek, dodać
przyprawy,
miód,
skórkę pomarańczową oraz
masło i wymieszać dokładnie w dużej misce, odstawić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i dodać do masy jajecznej cały czas mieszając do dokładnego połączenia składników.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca dodać jedną łyżkę ubitych
białek do masy czekoladowej i delikatnie połączyć. Następnie dodać resztę
białek w dwóch partiach i dokładnie wymieszać. Na koniec przesiać
mąkę i delikatnie połączyć z masą. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 40 minut w 180 º C. Wyjąć i wystudzić. Ciasto podzielić na dwa blaty. Górny nasączyć naparem z
herbaty zmieszanym z
rumem oraz
cukrem i posmarować powidłami śliwkowymi. Całość przykryć drugim plackiem ciasta i również nasączyć
herbatą. Całość wykończyć glazurą
czekoladową.do wykończenia:3 łyżki zimnej
wody75 g
cukru pudru1 łyżka
żelatyny140 g
masła3 łyżki
kakaoŻelatynę zalać zimną
wodą i odstawić do napęcznienia.
Cukier puder i
kakao przesiać do rondelka. Dodać
masło oraz napęczniałą
żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do rozpuszczenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Całość lekko przestudzić. Gotową glazurą pokryć wierz oraz boki ciasta.Smacznego! :)
