Wykonanie
Ostatnio mam "klimat" na zupy. Rosół,
pomidorową i kapuśniak mogłabym jeść w kółko. Chociaż może to mało świąteczne... tak zdecydowanie powinnam dziś publikować przepis na wigilijny barszcz :) Ale barszcz
będę robić pewnie dopiero w środę...Wychodzi na to, że dopadła mnie jakaś totalna, świąteczna dezorganizacja. Najwyższa
pora złapać kartkę i długopis, spisać jakiś konkretny
plan. Jakie ciacho upiec, kiedy zrobić ten barszcz...A tak
serio, całe to zamieszanie wynikło z tego, że pierwszy raz w życiu nie
jadę na Święta do rodziców. A mama to już ma chyba w małym paluszku kiedy zrobić pierogi, a kiedy kluski z
makiem ;) Jakoś mi dziwnie :)Pozdrawiam Was świątecznie! A może komuś zachce się kapuśniaku na Sylwestra? ;)Składniki:- 0,5 kg
kiszonej kapusty- nieduży kawałek
żeberka*- kość wędzona (lub np. więcej
żeberek i
wędzony boczek)*- opcjonalnie
boczek wędzony lub
kiełbasa*-
włoszczyzna- kilka
liści laurowych- kilka ziaren
ziela angielskiego- kilka ziaren
czarnego pieprzu- łyżka
suszonych warzyw- ok. 2 litrów
wody- 5 dużych
ziemniaków- ok. 1 łyżki
majeranku (do smaku)-
sól,
pieprz (do smaku)* Tak, żeby czuć było wędzonkę i jednocześnie w zupie było trochę
mięsa :)Przygotowanie:1. Kości,
żeberko,
włoszczyznę i
przyprawy zalej
wodą i zagotuj
wywar. Gdy
mięso i warzywa będą miękkie wyciągnij je.2. Do
wywaru dodaj pokrojone w kostkę
ziemniaki i gotuj ok. 10 minut, aż lekko zmiękną.
Kapustę odsącz zachowując w naczyniu odciśnięty sok, aby ewentualnie "dokwasić" zupę.3. Pokrój
kapustę i dodaj do
wywaru. Gotuj aż będzie miękka. Pokrój w kostkę
mięso z
żeberka (lub
boczek, lub
kiełbasę) i dodaj do zupy, gotuj jeszcze kilka minut. Jeśli według Ciebie jest za mało kwaśna dodaj trochę soku z
kapusty. Dopraw do smaku
solą,
pieprzem i
majerankiem.Odwiedź też funpage: