ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak

Kapuśniak

nazwa

Wykonanie

Ostatnio mam "klimat" na zupy. Rosół, pomidorową i kapuśniak mogłabym jeść w kółko. Chociaż może to mało świąteczne... tak zdecydowanie powinnam dziś publikować przepis na wigilijny barszcz :) Ale barszcz będę robić pewnie dopiero w środę...
Wychodzi na to, że dopadła mnie jakaś totalna, świąteczna dezorganizacja. Najwyższa pora złapać kartkę i długopis, spisać jakiś konkretny plan. Jakie ciacho upiec, kiedy zrobić ten barszcz...
A tak serio, całe to zamieszanie wynikło z tego, że pierwszy raz w życiu nie jadę na Święta do rodziców. A mama to już ma chyba w małym paluszku kiedy zrobić pierogi, a kiedy kluski z makiem ;) Jakoś mi dziwnie :)
Pozdrawiam Was świątecznie! A może komuś zachce się kapuśniaku na Sylwestra? ;)
Składniki:
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- nieduży kawałek żeberka*
- kość wędzona (lub np. więcej żeberek i wędzony boczek)*
- opcjonalnie boczek wędzony lub kiełbasa*
- włoszczyzna
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- łyżka suszonych warzyw
- ok. 2 litrów wody
- 5 dużych ziemniaków
- ok. 1 łyżki majeranku (do smaku)
- sól, pieprz (do smaku)
* Tak, żeby czuć było wędzonkę i jednocześnie w zupie było trochę mięsa :)
Przygotowanie:
1. Kości, żeberko, włoszczyznę i przyprawy zalej wodą i zagotuj wywar. Gdy mięso i warzywa będą miękkie wyciągnij je.
2. Do wywaru dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj ok. 10 minut, aż lekko zmiękną. Kapustę odsącz zachowując w naczyniu odciśnięty sok, aby ewentualnie "dokwasić" zupę.
3. Pokrój kapustę i dodaj do wywaru. Gotuj aż będzie miękka. Pokrój w kostkę mięso z żeberka (lub boczek, lub kiełbasę) i dodaj do zupy, gotuj jeszcze kilka minut. Jeśli według Ciebie jest za mało kwaśna dodaj trochę soku z kapusty. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Odwiedź też funpage:
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2015/12/kapusniak.html