ßßß Cookit - przepis na Piernik świąteczny

Piernik świąteczny

nazwa

Wykonanie

Stary, wypróbowany przepis. Pyszny piernik, który nie wymaga specjalnych zabiegów kilka tygodni przed świętami. Tak samo pyszny kilka godzin po upieczeniu, jak i po kilku dniach (choć wątpię, aby tak długo się uchował). Możesz użyć innych bakalii do przełożenia – tak jak lubisz najbardziej.
Składniki
500g mąki
Jajko
250g cukru
200g miodu
150g masła
Łyżeczka ekstraktu z wanilii lub laska wanilii
Łyżeczka mielonego cynamonu
Łyżeczka goździków mielonych lub roztartych w moździerzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Łyżka kawy mielonej
2 łyżki kakao
Skórka otarta z 1 cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Łyżka kefiru
Do przełożenia:
300g powideł śliwkowych
100g rodzynek
100g orzechów włoskich
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
+ mąka do posypania stolnicy i gotowa polewa czekoladowa
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 185 stopni, wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Masło utrzyj z cukrem, jajkiem i wanilią, dolej miód, wymieszaj.
Mieszając, stopniowo wsypuj mąkę.
Dodaj kawę, kakao, skórkę cytrynową, przyprawy, sodę rozpuszczoną w łyżce wody, proszek do pieczenia oraz kefir i wymieszaj.
Ciasto przełóż na wysypaną mąką stolnicę lub czysty blat, wyrób, podziel na dwie części.
Obie części ciasta rozwałkuj na placki mniej więcej wielkości blaszki do pieczenia..
Przełóż połowę ciasta do blachy, ponakłuwaj widelcem, posmaruj powidłami, wysyp bakalie. Przykryj drugą częścią ciasta.
Piecz 40 minut, gotowe ciasto (wystudzone), udekoruj gotową polewą czekoladową.
Smacznego!
Zobacz także:
Keks czekoladowy
Babeczki czekoladowo-korzenne
Sernik z makiem
Źródło:http://mammadeli.com/2013/12/19/piernik-swiateczny