Wykonanie
Stary, wypróbowany przepis. Pyszny piernik, który nie wymaga specjalnych zabiegów kilka tygodni przed świętami. Tak samo pyszny kilka godzin po upieczeniu, jak i po kilku dniach (choć wątpię, aby tak długo się uchował). Możesz użyć innych
bakalii do przełożenia – tak jak lubisz najbardziej.

Składniki500g
mąkiJajko250g
cukru200g
miodu150g
masłaŁyżeczka ekstraktu z
wanilii lub
laska waniliiŁyżeczka mielonego
cynamonuŁyżeczka
goździków mielonych lub roztartych w moździerzu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejŁyżka
kawy mielonej2 łyżki
kakaoSkórka otarta z 1
cytryny1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejŁyżka
kefiruDo przełożenia:300g
powideł śliwkowych100g
rodzynek100g
orzechów włoskich100g kandyzowanej
skórki pomarańczowej+
mąka do posypania stolnicy i gotowa
polewa czekoladowaPrzygotowanieNastaw piekarnik na 185 stopni, wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Masło utrzyj z
cukrem,
jajkiem i
wanilią, dolej
miód, wymieszaj.Mieszając, stopniowo wsypuj
mąkę.Dodaj
kawę,
kakao,
skórkę cytrynową,
przyprawy,
sodę rozpuszczoną w łyżce
wody,
proszek do pieczenia oraz
kefir i wymieszaj.Ciasto przełóż na wysypaną
mąką stolnicę lub czysty blat, wyrób, podziel na dwie części.Obie części ciasta rozwałkuj na placki mniej więcej wielkości blaszki do pieczenia..Przełóż połowę ciasta do blachy, ponakłuwaj widelcem, posmaruj powidłami, wysyp
bakalie. Przykryj drugą częścią ciasta.Piecz 40 minut, gotowe ciasto (wystudzone), udekoruj gotową
polewą czekoladową.Smacznego!Zobacz także:Keks
czekoladowyBabeczki
czekoladowo-korzenneSernik z
makiem