ßßß
Składniki500g mąkiJajko250g cukru200g miodu150g masłaŁyżeczka ekstraktu z wanilii lub laska waniliiŁyżeczka mielonego cynamonuŁyżeczka goździków mielonych lub roztartych w moździerzu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejŁyżka kawy mielonej2 łyżki kakaoSkórka otarta z 1 cytryny1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejŁyżka kefiruDo przełożenia:300g powideł śliwkowych100g rodzynek100g orzechów włoskich100g kandyzowanej skórki pomarańczowej+ mąka do posypania stolnicy i gotowa polewa czekoladowaPrzygotowanieNastaw piekarnik na 185 stopni, wyłóż blachę papierem do pieczenia.Masło utrzyj z cukrem, jajkiem i wanilią, dolej miód, wymieszaj.Mieszając, stopniowo wsypuj mąkę.Dodaj kawę, kakao, skórkę cytrynową, przyprawy, sodę rozpuszczoną w łyżce wody, proszek do pieczenia oraz kefir i wymieszaj.Ciasto przełóż na wysypaną mąką stolnicę lub czysty blat, wyrób, podziel na dwie części.Obie części ciasta rozwałkuj na placki mniej więcej wielkości blaszki do pieczenia..Przełóż połowę ciasta do blachy, ponakłuwaj widelcem, posmaruj powidłami, wysyp bakalie. Przykryj drugą częścią ciasta.Piecz 40 minut, gotowe ciasto (wystudzone), udekoruj gotową polewą czekoladową.Smacznego!Zobacz także:Keks czekoladowyBabeczki czekoladowo-korzenneSernik z makiem