Wykonanie
Dla moich cudownych Rodziców przygotowuję zawsze specjalne słodkości. Jako, że Mama uwielbia serniki, a ja robię je w zasadzie tylko dla Niej to przygotowałam obłędnie pyszny
chałwowy sernik, ale nie byle jaki, bo na zdrowym jaglanym spodzie i ze
śliwkami. Sernik rozpływał się w ustach. Z kremowych, mazistych serników polecam:sernik
dyniowysernik zebrasernik
śmietankowy .inspiracja, inspiracja
masa :1 kg
sera wiaderkowego5
jajek3/4 szklanki
cukru pudru200 ml
śmietany kremówki (nieubita)250 g
chałwy (rozkruszonej)6-10
śliwekspód :szklanka
kaszy jaglanejjajko3 łyżki
cukru waniliowego + 2 łyżki
miodu2 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
mąki kukurydzianej
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, a następnie ugotować na wodzie wg instrukcji na opakowaniu.Wystudzoną wymieszać z pozostałymi składnikami.Dno tortownicy o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie
kaszą jaglaną.Piec 15 minut w temp. 180 st.C i wystudzić.
Ser utrzeć z
cukrem, a
potem dodać resztę składników (oprócz
śliwek).Masę
serową wylać na jaglany spód.Na wierzchu ułożyć połówki
śliwek.Piec w temp. 180 st.C. przez 70-80 minut (w razie przypiekania się góry położyć na wierzchu formy folię aluminiową) w kąpieli
wodnej (na dolnej półce ustawić naczynie żaroodporne z
wodą od początku nagrzewania piekarnika).