ßßß
masa :1 kg sera wiaderkowego5 jajek3/4 szklanki cukru pudru200 ml śmietany kremówki (nieubita)250 g chałwy (rozkruszonej)6-10 śliwekspód :szklanka kaszy jaglanejjajko3 łyżki cukru waniliowego + 2 łyżki miodu2 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki kukurydzianejKaszę jaglaną przelać wrzątkiem, a następnie ugotować na wodzie wg instrukcji na opakowaniu.Wystudzoną wymieszać z pozostałymi składnikami.Dno tortownicy o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie kaszą jaglaną.Piec 15 minut w temp. 180 st.C i wystudzić.Ser utrzeć z cukrem, a potem dodać resztę składników (oprócz śliwek).Masę serową wylać na jaglany spód.Na wierzchu ułożyć połówki śliwek.Piec w temp. 180 st.C. przez 70-80 minut (w razie przypiekania się góry położyć na wierzchu formy folię aluminiową) w kąpieli wodnej (na dolnej półce ustawić naczynie żaroodporne z wodą od początku nagrzewania piekarnika).


