Wykonanie
Sernik
dyniowy już na blogu prezentowałam - z dodatkiem
mleka kokosowego.Dzisiejsza wersja to typowo jesienne smaki -
dynia,
śliwka węgierka i
orzechy laskowe. Przepyszna i bardzo aromatyczna kombinacja smaków. Spód sernika również upiekłam samodzielnie, by uniknąć tłuszczów trans występujących masowo w gotowych ciasteczkach. Część
mąki zastąpiłam tutaj podprażonymi, zmielonymi
orzechami laskowymi, które nadały całości niebywałego aromatu.
Orzechy laskowe dodałam również do
śliwek wieńczących górę sernika. Jeśli nie robiłaś jeszcze sernika z
dynią, nie
broń się dłużej, tylko spróbuj. Jest delikatny, smaczny, a smak dyni jest w ogóle niewyczuwalny. Puree z dyni nadaje sernikowi jedynie pięknej
pomarańczowo - złocistej barwy. Co tu dużo mówić - to jesienny "must have".
Składniki na spód sernika:95 g
mąki orkiszowej jasnej60 g mielonych
orzechów laskowych30 g
cukru pudru1
żółtko60 g
masłaszczypta
soliSkładniki na mase
serową:
1 kg
sera 3- krotnie zmielonego250 g puree z
dynii Hokkaido4
jajka3 łyżki
mąki ziemniaczanej1
cukier waniliowy40 dkg
śliwek2 łyżki posiekanych
orzechów laskowychWykonanie:składniki na spód sernika zagnieść razem na jednolitą masędużą tortownicę o przekroju 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować
masłem. Dno tortownicy wyłożyć przygotowanym
ciastem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180`C około 10 minut
ser zmiksować z
mąką ziemniaczaną,
cukrem waniliowym i puree z
dynii. Dodawać kolejno po 1
jajku i za każdym razem miksować około pół minuty, tylko do połączenia składników
śliwki wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki na podpieczony spód wylać masę
serową, ułożyć pokrojone
śliwki i posypać posiekanymi
orzechami laskowymipiec w 160`C około 75-90 minutstudzić na początku w uchylonym piekarniku, następnie na kratce. Podawać schłodzony, najlepiej przez całą noc w lodówceŻYCZĘ SMACZNEGO!Uwagi:
śliwki pokroiłam w małe kawałeczki z obawy, by nie zatopiły się w trakcie pieczenia. Niestety część odwrócona skórkami do góry przypiekła się.
Śliwki wystarczyłoby pokroić w ósemki i koniecznie wszystkie ułożyć skórkami do dołu, a ciasto spokojnie je utrzyma na powierzchni.