ßßß Cookit - przepis na SEROWA TARTA ZE ŚLIWKAMI

SEROWA TARTA ZE ŚLIWKAMI

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja z sezonowymi owocami, tym razem padło na śliwki. Nadzienie jest aksamitne, lekko waniliowe, bardzo delikatne. Nie do końca dojrzałe węgierki (jak u mnie) doskonale zrównoważyły te słodycz. Godna propozycja, by osłodzić sobie mniej oczekiwany niż sezon śliwkowy, zbliżający się niemiłosiernie szybko (niestety) sezon szkolny...
Składniki (forma na tartę o śr. 28 cm): na ciasto:
1,5 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru pudru
125 g masła
jajo
szczypta soli na nadzienie:
2 jaja
3/4 szkl. cukru pudru
400 g serka homogenizowanego waniliowego (np. Danio)
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
200 ml śmietany kremówki 30%
300 g śliwek
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki ciasta posiekać, wyrobić spójne ciasto. Masę owinąć folią i wstawić do lodówki na 0 , 5 h. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Po upływie 0 , 5 h wyciągnąć ciasto z lodówki i wylepić nim formę na tartę. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min.
2. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. 2 jaja zmiksować z cukrem pudrem, dodawać partiami serek waniliowy. Dalej ucierając wsypać mąkę ziemniaczaną i wlewać powoli kremówkę.
3. Masę serową wylać na podpieczony spód (może być jeszcze lekko ciepły), na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30-35 minut (do czasu, gdy wierzch tarty lekko zbrązowieje). Po opieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2012/08/serowa-tarta-ze-sliwkami.html