Wykonanie
Kolejna propozycja z sezonowymi
owocami, tym razem padło na
śliwki. Nadzienie jest aksamitne, lekko
waniliowe, bardzo delikatne. Nie do końca dojrzałe węgierki (jak u mnie) doskonale zrównoważyły te
słodycz. Godna propozycja, by osłodzić sobie mniej oczekiwany niż sezon
śliwkowy, zbliżający się niemiłosiernie szybko (niestety) sezon szkolny...Składniki (forma na tartę o śr. 28 cm): na ciasto:1,5 szkl.
mąki1/2 szkl.
cukru pudru125 g
masłajajoszczypta
soli na nadzienie:2
jaja3/4 szkl.
cukru pudru400 g
serka homogenizowanego waniliowego (np. Danio)2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej200 ml
śmietany kremówki 30%300 g
śliwekWykonanie:1. Wszystkie składniki ciasta posiekać, wyrobić spójne ciasto. Masę owinąć folią i wstawić do lodówki na 0 , 5 h. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Po upływie 0 , 5 h wyciągnąć ciasto z lodówki i wylepić nim formę na tartę. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min.2.
Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. 2
jaja zmiksować z
cukrem pudrem, dodawać partiami
serek waniliowy. Dalej ucierając wsypać
mąkę ziemniaczaną i wlewać powoli kremówkę.3. Masę
serową wylać na podpieczony spód (może być jeszcze lekko ciepły), na wierzchu ułożyć
śliwki skórką do dołu. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30-35 minut (do czasu, gdy wierzch tarty lekko zbrązowieje). Po opieczeniu można posypać
cukrem pudrem.Smacznego!