Wykonanie
No i nadszedł czas na zakończenie tygodnia
śliwkowego :) Uwieńczyłam go
serową tartą z tymi pysznymi
owocami, na którą przepis zaczerpnęłam stąd (blog Domowe frykasy). Przed chwilą wyjęłam ją z piekarnika i jeszcze cieplutką spróbowałam! Naprawdę palce lizać :) Polecam bardzo i przesyłam przepis:Składniki : na ciasto:1,5 szkl.
mąki1/2 szkl.
cukru pudru125 g
masła jajo szczypta
soli na nadzienie:2
jaja3/4 szklanki
cukru pudru400 g
serka homogenizowanego waniliowego (np. Danio)2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej200 ml
śmietany kremówki 30%300 g
śliwekWykonanie:1. Wszystkie składniki ciasta posiekać, wyrobić spójne ciasto, (ja musiałam trochę podsypać
mąką, bo ciasto było za rzadkie). Masę owinąć folią i wstawić do lodówki na 0,5 h. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Po upływie 0,5 h wyciągnąć ciasto z lodówki i wylepić nim formę na tartę. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min.2.
Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. 2
jaja zmiksować z
cukrem pudrem, dodawać partiami
serek waniliowy. Dalej ucierając wsypać
mąkę ziemniaczaną i wlewać powoli kremówkę.3. Masę
serową wylać na podpieczony spód (może być jeszcze lekko ciepły), na wierzchu ułożyć
śliwki skórką do dołu. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30-35 minut (do czasu, gdy wierzch tarty lekko zbrązowieje). Po opieczeniu można posypać
cukrem pudrem.
Smacznego :)