Naszym dzisiejszym deserkiem do kawy jest przepyszny sernik wg. przepisu Małgorzaty Caprari z książki "Robimy imieniny ". Bardzo zachęcam do wypróbowania przepisu na świąteczne stoły. Goście będą zachwyceni :)Ciasto na blachę 28x40Temp. pieczenia 160 C - sernikTemp. pieczenia 160 C - spódSkładniki na ciasto:1 szkl. mąki tortowej1/2 szkl. mąki ziemniaczanej2 jajka1/2 szkl. cukru1/2 kostki margaryny ( 125 g )1 łyżeczka proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.Mąkętortową z ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Margarynę o temp. pokojowej ucieramy z cukrem na krem , następnie dodajemy jajka, i po łyżce mąkę z dodatkami. Gotowe ciasto wylewamy do foremki o wymiarach 28x40 .Piec ok. 20 minut w temp. 160 C.Masy serowej wychodzi bardzo dużo , dlatego polecam dużą blachę.Masa serowa1 kg sera 3 razy zmielonego ( użyłam sera z wiaderka )8 jajek2 szkl. śmietanki kremówki1 szkl. cukru1 cukier waniliowy1/2 szkl. cukru pudru2 budynie śmietankoweSer ucieramy z cukrem pudrem , dodając po 1 żółtku , a następnie 1 łyżce - budyń oraz cukier waniliowy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę i dalej ubijając dodajemy cukier. Pianę delikatnie łączymy z masą serową.Śmietanę kremówke wyjmujemy schłodzoną z lodówki i ubijamy na sztywną masę i łączymy z serem.Tak przygotowane ciasto wykładamy na wczesniej upieczony blat i pieczemy w temp. 160 C ok. 1 , 5 godziny.Smacznego.