ßßß Cookit - przepis na WANILIOWY TORT JOGURTOWY Z TRUSKAWKAMI I JEŻYNAMI

WANILIOWY TORT JOGURTOWY Z TRUSKAWKAMI I JEŻYNAMI

nazwa

Wykonanie

Torcik urodzinowy dla mojej mamy. Zażyczyła sobie by był owocowy i niezbyt słodki. Myślę, że tym ciachem zarówno ją, jak i gości uszczęśliwiłam.
Uwielbiam cukiernicze eksperymenty, więc i tutaj musiałam się wykazać. W centrum tortu umieściłam warstwę galaretki z truskawek, którą oblałam waniliową pianką z jogurtu. Całość przykryłam taflą z galaretki jeżynowej i otoczyłam murem z rurek waniliowych.
Składniki:
biszkopt Siostry Anastazji (z 1/2 porcji)
masa truskawkowa
0,8 kg - 1 kg truskawek mrożonych
3/4 szklanki drobnego cukru
1 szklanka wody
2 budynie śmietankowe
2 galaretki truskawkowe
waniliowa pianka
300 ml śmietany kremówki
1 laska wanilii
6 pełnych łyżek cukru
3 duże jogurty naturalne
1 pełna łyżka żelatyny
100 ml gorącej wody
tafla jeżynowa
400 g jeżyn mrożonych
1/2 szklanki wody
4 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny
ponadto
rurki deserowe (puste lub nadziewane kremem waniliowym)
Dzień wcześniej przygotowujemy masę truskawkową.
Truskawki rozmrażamy. Do kubeczka zlewamy sok (z 1 kg truskawek powinno powstać 1/2 szklanki soku). Owoce miksujemy na jednolity mus za pomocą blendera. Do garnka wlewamy szklankę wody i wsypujemy cukier. Zagotowujemy syrop. Wlewamy do niego mus truskawkowy.
Budynie rozpuszczamy w soku truskawkowym zlanym z owoców i wlewamy je do gotującego się musu. Chwilę gotujemy całość. Zdejmujemy masę z ognia i mieszając wsypujemy galaretki. Jeszcze gorącą masę truskawkową wylewamy do tortownicy o średnicy mniejszej, niż ta w której będziemy piekli biszkopt (u mnie tortownica o średnicy 18 cm). Formę najlepiej owinąć folią spożywczą. Mus truskawkowy schładzamy w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). 2 godziny przed składaniem ciasta warto go jeszcze włożyć do zamrażalnika, dzięki czemu łatwiej będzie wydobyć mus z blaszki.
Pieczemy biszkoptowy blat (blaszka o średnicy 23 cm).
Przygotowujemy piankę waniliową.
Połowę śmietany odlewamy do rondelka. Dodajemy do niej cukier i laskę przekrojonej wzdłuż wanilii (nasiona można wyłuskać łyżeczką). Całość podgrzewamy chwilę. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy naczynie z ognia i studzimy jego zawartość.
Do misy miksera wlewamy pozostałą śmietanę, jogurty i całkowicie zimną słodką śmietanę z wanilią (laskę odrzucamy). Całość ubijamy chwilę. Do puszystej piany dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie (wystudzoną). Miksujemy pianę ponownie. 1/4 część masy wylewamy na blat z biszkoptu. Blat oczywiście powinien być otoczony metalową obręczą torownicy, a tę z kolei można owinąć folią spożywczą. Całość odstawiamy na 2 godziny do lodówki, by masa stężała. Pozostałą piankę pozostawiamy w temperaturze pokojowej.
Na blat z biszkoptu z zastygłą pianą wykładamy mocno zmrożony mus truskawkowy. Całość zalewamy pozostałą pianą jogurtową. Ciasto odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy taflę jeżynową.
Jeżyny rozmrażamy. Przenosimy je do rondelka o grubym dnie, dodajemy do nich wodę i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Gdy owoce puszczą sok przecedzamy je przez sitko. Do czystego soku dodajemy cukier. Podgrzewamy chwilę całość, żeby sok się zagotował. Następnie odlewamy 1/4 szklanki i rozpuszczamy w niej żelatynę. Wlewamy ją do soku. Galaretkę odstawiamy w chłodne miejsce, by lekko stężała. Następnie wylewamy ją na wierzch tortu.
Ciasto odstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Gotowe wyjmujemy z obręczy i dekorujemy rurkami nadziewanymi kremem waniliowym (najlepiej kilka godzin przed podaniem, by ciastka zdążyły nieco nawilgnąć). Torcik można obwiązać wstążkami, by rurki przykleiły się do jego boków.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/11/waniliowy-tort-jogurtowy-z-truskawkami.html