ßßß
Składniki na waniliową panna cottę:- 600 ml śmietanki 30% lub 36%- 100 ml mleka- 75 g cukru- 2 laski wanilii (lub 3 łyżeczki aromatu waniliowego)- 1/3 szklanki ciepłej wody- 3 łyżeczki żelatynySkładniki na truskawkowy mus galaretkowy:- 500 g truskawek- 1 opakowanie (75 g) galaretki truskawkowej- 200 ml gorącej wodyŚmietankę i mleko wlać do garnka, dodać cukier i ziarenka wyskrobane ze środka lasek wanilii oraz puste strączki. Całość podgrzać. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować, należy go zdjąć z ognia. Wyjąć laski wanilii, a jeżeli zamiast nich chcecie użyć aromatu waniliowego, to jest to odpowiedni moment na dodanie go do reszty składników. W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę i wlać go garnka. Całość wymieszać i odstawić do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Można przyspieszyć ten proces wstawiając garnek do zimnej wody. Chłodny płyn przelać do pucharków lub szklanek i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (zajmuje to minimum 2 godziny).Przygotowanie truskawkowego musu to zmiksowanie truskawek blenderem, a następnie dodanie do nich galaretki rozpuszczonej w wodzie. Przestudzoną całość należy wylać na stężałą panna cottę i wstawić ponownie do lodówki. Po mniej więcej 2 godzinach deser powinien być gotowy. Proces tężenia truskawkowej masy można przyspieszyć wstawiając naczynia do zamrażalnika lub zwiększając chłodzenie lodówki.
Mniam smakowało obłędnie :) Smacznego