ßßß Cookit - przepis na ,,Truskawkowa Panna Cotta’’

,,Truskawkowa Panna Cotta’’

nazwa

Wykonanie

Zabieram Was do słonecznej Italii! Przygotuj deser włoski, który pokochał cały świat! Jest to deser na bazie śmietanki, cukru i wanilii. Panna Cotta przygotowałam dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i marki Master Cook Handel
Składniki:
400 ml śmietanki kremówki 36%
100 ml mleka
50 g cukru pudru
1 laska wanilii
2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody
250g truskawek
1 galaretka truskawkowa
1 łyżka cukru
Sos truskawkowy:
200 g truskawek
1 łyżka cukru
Wykonanie:
Mus: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Truskawki kroimy na ćwiartki, posypujemy 1 łyżką cukru i odstawiamy na 30 minut aż puszczą sok. Po tym czasie owoce łączymy z galaretką i miksujemy blenderem. Mus przelewamy do naszych foremek posmarowanych olejem schładzamy w lodówce.
Mleko, śmietankę i cukier podgrzewamy na bardzo małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Laskę wanilii przekrawamy i zdejmujemy nasionka. Nasionka laski wanilii dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki. Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Mieszamy bardzo dokładnie. Całość studzimy i przelewamy do foremek delikatnie posmarowanych olejem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na około 2 godziny. Maliny wsypujemy do garnuszka, dodajemy cukier i kilka minut podgrzewamy. Owoce przecieramy przez sitko aby pozbyć się ziarenek. Przygotowanym sosem malinowym polewamy nasz deserek.
Źródło:http://podrozwkulinaria.pl/truskawkowa-panna-cotta