ßßß
Składniki (na ok. 5-6 porcji):Panna cotta:350 ml śmietany 30%150 ml mleka 3,2%3 łyżki cukru1 laska wanilii4 płaskie łyżeczki żelatynyMus truskawkowy:600 g truskawek1 galaretka truskawkowa150 ml wrzącej wodyDodatkowo:150 ml śmietany 30%2 łyżeczki cukru pudru1 łyżka startej gorzkiej czekoladyświeżo liski mięty truskawkowej (do dekoracji)
Panna cotta: Śmietanę i mleko wlać do rondla, dodać cukier. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka miąższu i dodać do śmietany i mleka. Wrzucić pozostały strąk wanilii. Całość podgrzać cały czas mieszając. W 2 łyżkach wrzącej wody rozpuścić żelatynę. Ze śmietany usunąć strąk wanilii i dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Panna cottę wystudzić i przelać (w równych porcjach) do szklanek lub kieliszków mniej więcej do 1/2 wysokości. Włożyć do lodówki "pod skosem" do stężenia.Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować. Galaretkę rozpuścić w 150 ml wrzącej wody. Przestudzoną galaretkę połączyć z musem truskawkowym. Mus przelać na zastygniętą panną cottę. Ponowie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Gotowy deser udekorować bitą śmietaną, startą czekoladą i listkami mięty. Smacznego!