ßßß Cookit - przepis na Panna cotta z musem truskawkowym

Panna cotta z musem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Jeden z najpyszniejszych deserów jakie znam - kremowa, waniliowa panna cotta w połączeniu z pysznym musem truskawkowym. Dziś podana z bitą śmietaną, czekoladą i truskawkową miętą. Każdy z nas z utęsknieniem wyczekuje polskich truskawek - teraz, kiedy wreszcie są, warto wykorzystać sezon truskawkowy w pełni i przygotować ten prosty, a zarazem efektowny deser :)
Składniki (na ok. 5-6 porcji):
Panna cotta:
350 ml śmietany 30%
150 ml mleka 3,2%
3 łyżki cukru
1 laska wanilii
4 płaskie łyżeczki żelatyny
Mus truskawkowy:
600 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
150 ml wrzącej wody
Dodatkowo:
150 ml śmietany 30%
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżka startej gorzkiej czekolady
świeżo liski mięty truskawkowej (do dekoracji)
Panna cotta: Śmietanę i mleko wlać do rondla, dodać cukier. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka miąższu i dodać do śmietany i mleka. Wrzucić pozostały strąk wanilii. Całość podgrzać cały czas mieszając. W 2 łyżkach wrzącej wody rozpuścić żelatynę. Ze śmietany usunąć strąk wanilii i dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Panna cottę wystudzić i przelać (w równych porcjach) do szklanek lub kieliszków mniej więcej do 1/2 wysokości. Włożyć do lodówki "pod skosem" do stężenia.
Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować. Galaretkę rozpuścić w 150 ml wrzącej wody. Przestudzoną galaretkę połączyć z musem truskawkowym. Mus przelać na zastygniętą panną cottę. Ponowie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Gotowy deser udekorować bitą śmietaną, startą czekoladą i listkami mięty. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2014/06/panna-cotta-z-musem-truskawkowym.html