Wykonanie
Delikatna, miękka,
mleczna. Występuje w wielu kombinacjach
smakowych, ale waniliowa wersja z sosem
truskawkowym to chyba klasyk, którego każdy powinien spróbować. Może wydawać się dość wymyślnym deserem, ale wykonanie jej jest bajecznie proste - to zaledwie kilka składników, a
potem już tylko szczypta cierpliwości i ciut koloru na koniec.
Składniki (na 4 porcje):- na panna cottę:100 ml
mleka250 ml
śmietanki kremówki50 gramów drobnego
cukru1
laska wanilii3 łyżeczki
żelatyny3 łyżki letniej
wody150 ml
jogurtu naturalnego (użyłam greckiego)- na sos:dwie garście
truskawekcukierPrzygotowanie:
Mleko i
śmietankę wlej do rondla, dodaj
cukier.
Laskę wanilii przekrój na pół wzdłuż, wyskrob nasionka i dodaj je do rondla. Podgrzewaj całość - tylko do zagotowania i zestaw z palnika. W międzyczasie rozprowadź
żelatynę w niewielkiej ilości
wody. Wymieszaj ją energicznie z zawartością rondla, aż się rozpuści. Odstaw do przestudzenia, a następnie dodaj
jogurt i wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej mieszankę do foremek np. kokilek i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.Aby przygotować sos zmiksuj
truskawki z
cukrem. Jeśli masz ochotę przetrzyj sos przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek.Aby wydobyć panna cottę zanurz każdą foremkę w ciepłej wodzie, w razie potrzeby podważ delikatnie nożem (najlepiej plastikowym), odwróć do góry dnem nad talerzykiem - panna cotta powinna mniej lub bardziej leniwie wysunąć się z formy. Podawaj od razu, polaną sosem i przybraną
owocami.