ßßß Cookit - przepis na Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym

Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Efektowny, waniliowy sernik na zimno z orzeźwiającym musem z truskawek. Idealna propozycja na letnie dni. Ciasto powstaje bez pieczenia, więc tym bardziej warto się na nie skusić.
Masa serowa:
200 ml śmietanki kremówki
400 g twarogu dwukrotnie zmielonego (w temperaturze pokojowej)
1/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki żelatyny + 30 ml ciepłej wody
ziarenka z jednej wanilii (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią)
ok. 300 g truskawek
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
galaretka truskawkowa
biszkopty + mleko
Truskawki miksujemy wraz z cukrem pudrem. Galaretkę (proszek) dzielimy na dwie części. Jej połowę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Gdy lekko ostygnie wlewamy do truskawek i dokładnie mieszamy. Miseczkę (o średnicy minimum 3-4 cm mniejszej niż tortownica w której będzie sernik*) wykładamy folią aluminiową, smarujemy tłuszczem (np masło, olej) i wlewamy przygotowany mus. Umieszczamy w lodówce do momentu całkowitego stężenia.
Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i wanilią. W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do sera ciągle mieszając. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę* i powoli dodajemy do niej masę serową cały czas mieszając.
Biszkopty maczamy w mleku i układamy na dnie tortownicy (18 cm) z obręczą. Wylewamy część masy serowej do poziomu przykrycia biszkoptów i wkładamy do lodówki do czasu zastygnięcia. Następnie na środku formy umieszczamy stężałe truskawki, a boki zalewamy pozostałą częścią masy serowej i znów umieszczamy ciasto w lodówce.
Pozostałą część galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody i po wystygnięciu wylewamy na stężały sernik. Chłodzimy.
Ciasto dekorujemy świeżymi truskawkami.
*przykładowo na tortownice o średnicy 18 cm powinniśmy użyć miseczkę o szerokości 14 cm
**pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/03/waniliowy-sernik-na-zimno-z-musem.html