Wykonanie


Efektowny,
waniliowy sernik na zimno z orzeźwiającym musem z
truskawek. Idealna propozycja na letnie dni. Ciasto powstaje bez pieczenia, więc tym bardziej warto się na nie skusić.

Masa serowa:200 ml
śmietanki kremówki
400 g
twarogu dwukrotnie zmielonego (w temperaturze pokojowej)1/3 szklanki
cukru pudru3 łyżki
żelatyny + 30 ml ciepłej
wody
ziarenka z jednej
wanilii (ewentualnie
cukier z prawdziwą
wanilią)ok. 300 g
truskawek3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
żelatynygalaretka truskawkowabiszkopty +
mlekoTruskawki miksujemy wraz z
cukrem pudrem.
Galaretkę (proszek) dzielimy na dwie części. Jej połowę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej
wody. Gdy lekko ostygnie wlewamy do
truskawek i dokładnie mieszamy. Miseczkę (o średnicy minimum 3-4 cm mniejszej niż tortownica w której będzie sernik*) wykładamy folią aluminiową, smarujemy tłuszczem (np
masło,
olej) i wlewamy przygotowany mus. Umieszczamy w lodówce do momentu całkowitego stężenia.
Twaróg miksujemy z
cukrem pudrem i
wanilią. W ciepłej wodzie rozpuszczamy
żelatynę i dodajemy do
sera ciągle mieszając. W osobnym naczyniu ubijamy
śmietankę* i powoli dodajemy do niej masę
serową cały czas mieszając.
Biszkopty maczamy w
mleku i układamy na dnie tortownicy (18 cm) z obręczą. Wylewamy część masy serowej do poziomu przykrycia
biszkoptów i wkładamy do lodówki do czasu zastygnięcia. Następnie na środku formy umieszczamy stężałe
truskawki, a boki zalewamy pozostałą częścią masy serowej i znów umieszczamy ciasto w lodówce.

Pozostałą część
galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzącej
wody i po wystygnięciu wylewamy na stężały sernik. Chłodzimy.Ciasto dekorujemy świeżymi
truskawkami.*przykładowo na tortownice o średnicy 18 cm powinniśmy użyć miseczkę o szerokości 14 cm**pamiętajmy, że
śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się
masło










