ßßß

400 g twarogu dwukrotnie zmielonego (w temperaturze pokojowej)1/3 szklanki cukru pudru3 łyżki żelatyny + 30 ml ciepłej wody
ziarenka z jednej wanilii (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią)ok. 300 g truskawek3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatynygalaretka truskawkowabiszkopty + mlekoTruskawki miksujemy wraz z cukrem pudrem. Galaretkę (proszek) dzielimy na dwie części. Jej połowę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Gdy lekko ostygnie wlewamy do truskawek i dokładnie mieszamy. Miseczkę (o średnicy minimum 3-4 cm mniejszej niż tortownica w której będzie sernik*) wykładamy folią aluminiową, smarujemy tłuszczem (np masło, olej) i wlewamy przygotowany mus. Umieszczamy w lodówce do momentu całkowitego stężenia.
Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i wanilią. W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do sera ciągle mieszając. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę* i powoli dodajemy do niej masę serową cały czas mieszając.
Biszkopty maczamy w mleku i układamy na dnie tortownicy (18 cm) z obręczą. Wylewamy część masy serowej do poziomu przykrycia biszkoptów i wkładamy do lodówki do czasu zastygnięcia. Następnie na środku formy umieszczamy stężałe truskawki, a boki zalewamy pozostałą częścią masy serowej i znów umieszczamy ciasto w lodówce.
Pozostałą część galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody i po wystygnięciu wylewamy na stężały sernik. Chłodzimy.Ciasto dekorujemy świeżymi truskawkami.*przykładowo na tortownice o średnicy 18 cm powinniśmy użyć miseczkę o szerokości 14 cm**pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło










