ßßß
"Kieliszkowa" wersja popularnego włoskiego deseru. Prosta, smakowita, a zarazem efektowna Panna Cotta urzeknie niejednego smakosza.
galaretka truskawkowa150 g truskawek250 ml śmietanki 30%250 ml mlekaok. 180 g cukru2 łyżeczki żelatynyłyżeczka cukru z prawdziwą waniliąodrobina ekstraktu waniliowegoOk. 2 łyżki cukru rozpuścić w garnuszku wraz z niewielką ilością wody. Dodać pokrojone truskawki i gotować do momentu rozpadnięcia się owoców. Ostudzić, po czym przelać do pucharków.Żelatynę rozpuścić w ok. 3 łyżkach ciepłej wody. Śmietankę i mleko zagotować razem z cukrem, cukrem z wanilią oraz ekstraktem. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając połączyć z żelatyną.Bardzo delikatnie przelać do kieliszków, tak aby nie naruszyć struktury sosu truskawkowego. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.Przygotować galaretkę według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Gdy galaretka ostygnie, przelać ją do pucharków i dalej chłodzić do momentu całkowitego zastygnięcia.

