ßßß Cookit - przepis na Truskawkowy sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno

nazwa

Wykonanie

Serniczek ten odkryłam u Myniolinki w zeszłym roku, jakoś pod koniec sezonu truskawkowego. Mnie i mojej rodzince posmakował tak bardzo, że potem robiłam go z każdymi owocami sezonowymi na które akurat był czas. Teraz sezon truskawkowy w pełni i już się cieszę że znów będę uskuteczniać różne wariacje na jego temat :)
Sernik jest delikatny w smaku, mocno owocowy i wcale nie przesadzę jeśli napiszę że to najlepszy sernik na zimno jaki miałam przyjemność robić :)
I Wam też bardzo go polecam, a Tobie Myniolinko bardzo dziękuję za ten przepis :)
Składniki:
0,5 kg serka śmietankowego (z wiaderka)
200 ml śmietanki kremówki 30%
3/4 szklanki cukru pudru (można dać więcej jeśli truskawki są mało słodkie, ja dałam całą szklankę)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki żelatyny i 1/3 szklanki gorącej wody
1 szklanka zmiksowanych truskawek
1 szklanka truskawek pokrojonych w kostkę
ok. 1,5 szklanki truskawek pokrojonych na połówki lub ćwiartki do wyłożenia na wierzch, pod galaretkę.
1 opakowanie biszkoptów okrągłych
galaretka truskawkowa
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Śmietankę ubijamy na sztywno.
Serek mieszamy z cukrem pudrem i ubitą śmietaną, dodajemy też ekstrakt waniliowy oraz 2/3 rozpuszczonej i przestudzonej żelatyny.
Masę dzielimy na dwie części. Jedną część pozostawiamy białą, a drugą łączymy ze zmiksowanymi truskawkami, dodajemy też do niej pokrojone w kostkę truskawki i pozostałą żelatynę.
Tortownicę ( u mnie o średnicy 27 cm) wykładamy folią spożywczą (aby łatwiej było wyjąć sernik z formy).
Na dnie układamy biszkopty, na biszkopty wylewamy masę truskawkową, a następnie na truskawkową masę białą. Układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową (przygotowaną wg przepisu na opakowaniu).
Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Smacznego;)
Przepis dołączam do akcji:
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/06/truskawkowy-sernik-na-zimno.html