Wykonanie
To idealne jesienne danie, świeże
grzyby do tego
brukselka i polska
kasza!
Brukselka nie wyróżnia się tutaj gorzkim smakiem i to danie powinno zasmakować nawet osobom które nie przepadają za tym warzywem! W dodatku ja w swoim daniu nie użyłam ani trochę
soli i zastąpiłam ją
sosem sojowym, który w połączeniu z
parmezanem dodaje daniu niesamowity aromat i smak umami 😉

Składniki (na około 3 porcje):
grzyby – ja użyłam około 5 dużych podgrzybków*1 średnia
cebula (dałam czerwoną)1-2 ząbki
czosnkuokoło 20
brukselek1 łyżka
oliwy z oliwek2-3 łyżki
masłaokoło 1/2 szklanki startego
parmezanuokoło 3/4 kubka
kaszy pęczakokoło 1/2 szklanki białego
wytrawnego winaokoło 1.5-2
kubki wody lub
bulionu warzywnego lub z
mięsnegopieprz do smaku
sos sojowy – około 2-3 łyżekokoło 1 łyżeczki suszonego
tymianku*najlepsze są oczywiście leśne
grzyby, można dodać jakieś inne, niekoniecznie podgrzybki (chociaż te smakiem pasują najbardziej). Możemy użyć też mieszanki
grzybów albo nawet po prostu
pieczarek (polecam te brązowe).Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, to samo
czosnek.
Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w średnią kostkę.
Brukselkę myjemy, ewentualnie usuwamy zewnętrzne listki i kroimy w ćwiartki.Na patelni rozgrzewamy
oliwę oraz około 1/2 łyżki
masła, dodajemy
cebulę i smażymy kilka minut aż się zeszkli. Następnie dodajemy
czosnek i
grzyby. Wszystko smażymy jakieś 5 minut aż
grzyby puszczą i odparują
wodę. Teraz możemy dodać trochę
pieprzu oraz
tymianku. Dodajemy również
brukselkę oraz
kaszę i smażymy kilka chwil aż pęczak stanie się lekko przezroczysty.Wszystko zalewamy
winem, dodajemy
sos sojowy. Mieszamy i czekamy aż
kasza wchłonie
wino.Następnie partiami dolewamy
wody lub
bulionu, za każdym razem mieszając i czekając aż
kasza wchłonie cały płyn. Postępujemy dokładnie tak samo jak przy robieniu risotto. Ważne również żeby
bulion lub
woda była gorąca – najlepiej brać
wodę z czajnika albo postawić garnek
bulionu na palniku obok risotto. W taki sposób gotujemy
kaszę około 15 minut (lub inny czas, w zależności od tego co jest podane na opakowaniu
kaszy) aż pęczak będzie lekko al dente (nie może być rozgotowany!).Na koniec dodajemy do dania
masło i starty
parmezan i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.Pęczotto podajemy posypane startym
parmezanem oraz możemy na wierzch dać odrobinę cienko pokrojonej
brukselki. Smacznego!