Wykonanie

Składniki (na 3 porcje):
dynia pokrojona w kostkę – około 400 gopakowanie
jarmużu – 200 g1/2 kubka
czerwonej soczewicyprzyprawy: 1 łyżeczka
kminku, 1 łyżeczka
czarnuszki,
sól,
pieprz, 1 łyżeczka wędzonej
ostrej paprykioliwa z oliwek – około 3 łyżkiokoło 1-2 ząbki
czosnkugarść
suszonej żurawinygarść posiekanych
orzechów laskowych (
pestki z dyni też będą pasować)1/2 kostki
białego sera (lub
sera feta)odrobina
soku z cytrynyPrzygotowanie:
Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu ale kilka minut krócej, żeby była al dente.
Dynię obieramy, kroimy w około 1.5 cm kostkę.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Do naczynia żaroodpornego wkładamy
dynię,
jarmuż,
soczewicę oraz
suszoną żurawinę (można trochę drobniej pokroić). Dodajemy posiekany w kosteczkę
czosnek. Następnie oprószamy warzywa
solą,
pieprzem, skrapiamy
oliwą i posypujemy
przyprawami. Wszystko mieszamy i wkładamy do piekarnika na około 30 minut (aż
dynia będzie miękka).Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy warzywa posiekanymi lekko
orzechami laskowymi oraz pokruszonym
serem i jeszcze zapiekamy.Pyszne, zdrowe i sycące! Idealne również na zimno do pojemnika! To danie jest idealne właśnie na jesień
Dynia będzie kremowa i miękka,
jarmuż lekko chrupiący, do tego chrupiące
orzechy,
słodycz z
żurawiny i pyszny
biały ser! Ja dodałam na wierzch jeszcze kilka surowych listków
jarmużu, dla smaku i kontrastu
smakowego. Na koniec możecie jeszcze lekko skropić danie
sokiem z cytryny.

