Wykonanie
Jeśli miałabym robić Top3 moich ulubionych warzyw to
kalafior zdecydowanie znalazłby się na pierwszym miejscu. Uwielbiam go pod każdą postacią, a najbardziej (niestety) z
bułką tartą i roztopionym
masłem... Dziś żeby było zdrowiej zrobiłam go w bardziej dietetycznej wersji -
bułkę tartą zastąpiłam
przyprawami, smażenie zastąpiłam pieczeniem w piekarniku. W efekcie otrzymałam pyszną i zdrową alternatywę mojego ulubionego dania ;)
główka
kalafiorapół łyżeczki
ostrej paprykiłyżeczka
kurkumyłyżeczka
czosnku w proszkuszczypta mielonego
kminkułyżka suszonego
czosnku niedźwiedziegoszczypta
pieprzuszczypta
soli4 łyżki
oliwy z oliwekKalafior podziel na małe różyczki, ugotuj w lekko osolonej wodzie, tak aby był al dente. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. W misce wymieszaj
oliwę z
przyprawami, dodaj różyczki
kalafiora i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Kalafior umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30. minut. Podawaj z
sosem czosnkowym lub dowolnymi dodatkami.Smacznego :)