Wykonanie
Dziś czwartek, a więc
pora na kolejną pyszną zupę. Ponieważ mamy jesień w pełni postanowiłam przygotować krem z pieczonego
kalafiora. Zupa ma bardzo ciekawy, lekko słodkawy smak i jest mocno kalafiorowa. Choć jej kolor nie jest może zbyt apetyczny i zachęcający, to muszę przyznać, że ten krem jest bardzo smaczny.
Składniki :duży
kalafior (około 1kg)1 średnia
cebula2-3 ząbki
czosnkulitr
bulionu warzywnegosol,
pieprzsłodka i
ostra paprykakurkumaoliwa do smażenia i/lub
masłoparmezan (opcjonalnie)
Przygotowanie :
Kalafiora obrać, podzielić na różyczki, umyć, odsączyć. Piekarnik nagrzać do 200 stopni,
kalafiora ułożyć na papierze do pieczenia, skropić
oliwą, posolić i popieprzyć i piec około 30 minut, lub do czasu aż
kalafior zmięknie. W garnku rozgrzać
oliwę i/lub
masło i przesmażyć na nim drobno pokrojoną
cebulę i
czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy
cebula się zeszkli dodać upieczonego
kalafiora, chwilę smażyć aż smaki się połącza. Zalać
bulionem, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut. Zupę zmiksować, mocno doprawić do smaku
solą i
pieprzem oraz
przyprawami i szczyptą
kurkumy. Opcjonalnie dodać
parmezan, krem podgrzać i natychmiast podawać przybraną plastrem pieczonego
kalafiora.
Smacznego !