ßßß
Składniki :– 1 kalafior– 1 łyżeczka wędzonej papryki– 1 łyżeczka ostrej papryki– ½ łyżeczki czosnku granulowanego– 1 łyżka soku z cytryny– 1 łyżeczka kurkumy– ½ łyżeczki soli– ½ łyżeczki mielonego pieprzu– 100 ml olejuWykonanie:Kalafior myjemy, suszymy i dzielimy na różyczki.W miseczce przygotowujemy marynatę mieszając wszystkie przyprawy z olejem i sokiem z cytryny. Różyczki kalafiora przekładamy do miski, wlewamy marynatę, mieszamy łyżką aby marynata dokładnie pokryła wszystkie różyczki. Układamy kalafiora na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 15- 20 minut. W połowie pieczenia możemy wymieszać zawartość blaszki.Smacznego!