Wykonanie
Bardzo lubię
kalafior, w ogóle lubię warzywa, ale nie zawsze mam pomysł jak je przygotować. Domownikom
kalafior kojarzy się przede wszystkim z dodatkiem
bułki tartej na masełku – taką wersję też uwielbiam – niestety z różnych względów nie
mogę się nią objadać. Nie miałam ochoty na
mięso – właściwie nie miałam
mięsa w domu, a w lodówce znalazłam
kalafior – tak powstał szybki pyszny aromatyczny obiad. Niezwykle sycący i zdrowy. Polecam!
Składniki :– 1
kalafior– 1 łyżeczka wędzonej
papryki– 1 łyżeczka
ostrej papryki– ½ łyżeczki
czosnku granulowanego– 1 łyżka
soku z cytryny– 1 łyżeczka
kurkumy– ½ łyżeczki
soli– ½ łyżeczki mielonego
pieprzu– 100 ml
olejuWykonanie:
Kalafior myjemy, suszymy i dzielimy na różyczki.W miseczce przygotowujemy marynatę mieszając wszystkie
przyprawy z
olejem i
sokiem z cytryny. Różyczki
kalafiora przekładamy do miski, wlewamy marynatę, mieszamy łyżką aby marynata dokładnie pokryła wszystkie różyczki. Układamy
kalafiora na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 15- 20 minut. W połowie pieczenia możemy wymieszać zawartość blaszki.Smacznego!