Wykonanie
Inspiracją do przygotowania
jarmużu z
ziemniakami była chorwacka blitva. Zachwyciłam się tą prostą potrawą, podaną jako dodatek do grillowanych
kalmarów. Chorwaci gotują
ziemniaki pokrojone w kostkę wraz z
boćwiną lub
szpinakiem, przyprawiając
oliwą z oliwek i
cytryną.Podanie
jarmużu z puree ziemniaczanym, to już pomysł Irlandczyków, którzy nadali tej potrawie wdzięczną nazwę - colcannon.Wymieszałam składniki blitvy i calcannon, dodałam trochę
czosnku, świeżo zmielonego
pieprzu i pyszne danie gotowe.Nie zapomnijcie dodać
soku z cytryny, ponieważ to co najlepsze z
jarmużu, najlepiej wchłania się w warunkach zakwaszenia;)Pierwsza wersję potrawy przygotowałam dodając do lekko podgotowanych
ziemniaków, garść
jarmużu. Gotowałam do miękkości składników, odcedziłam i dokładnie wymieszałam. Biało-zielona masa nie prezentowała się nazbyt atrakcyjnie, aby dziecko chciało spróbować.Druga wersja, przygotowana tak jak opisałam poniżej była smaczniejsza i wizualnie przyjemniejsza.
Składniki:10 liści
jarmużu5 średnich
ziemniaków2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soku z cytryny2 łyżeczki
oliwy z oliweksól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować, ubić na puree.
Jarmuż umyć, osuszyć, pociąć liście nożyczkami oddzielając je grubych łodyżek.
Jarmuż gotować 20 minut w lekko osolonej wodzie. Gdy liście
jarmużu będą miękkie (ale nierozgotowane), odcedzić je na sicie.Na patelni rozgrzać
oliwę z oliwek, dodać
czosnek pokrojony w cienkie plasterki i chwilę podsmażyć.Następnie dodać
jarmuż i krótko smażyć, aby smaki połączyły się. Po wyłączeniu gazu, skopić
jarmuż sokiem z cytryny oraz przyprawić
solą i
pieprzem.
Jarmuż podać z puree, tak jak na zdjęciu powyżej lub wymieszać na jednolitą masę.Smacznego