Wykonanie
Na prawdę wspaniałe danie! Dobre na kolację albo na przystawkę! Polecam!Składniki (na 2 porcje):
Buraczkiokoło 4 upieczonych
buraczków2 łyżeczki
miodu2 łyżki
octu jabłkowego1 łyżka
oleju sezamowegosól,
pieprz do smakuHummus1 kubek ugotowanej
ciecierzycy*1 . 5 łyżki tahini (pasty sezamowej)1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżeczka mielonego
kminu rzymskiegosok z 1/2
cytrynysól,
pieprz do smakuokoło 3-4 łyżki przegotowanej
wodyCarpacciolekko podprażony na suchej patelni
sezam (około 1-2 łyżeczki)
sałata lub
rukolapestki z 1
granatu*najlepiej zrobić go z
ciecierzycy namoczonej przez noc i świeżo ugotowanej. Jednak
cieciorka z puszki też się nada.Przygotowanie:
Buraczki:
Buraczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 1-1.5 godziny aż będą miękkie (czas zależy od wielkości
buraczków). Polecam od razu upiec więcej i zrobić kilka dań z użyciem tych warzyw – przepisy tu. Ostudzone
buraczki obieramy i kroimy w plasterki (może być na mandolinie), następnie mieszamy je z pozostałymi składnikami (
sól,
pieprz,
olej,
ocet,
miód) i odstawiamy żeby się zamarynowały.Hummus : Do
cieciorki dodajemy pozostałe składniki i wszystko blendujemy na gładką masę. Hummus powinien być kremowy, więc trzeba do niego dodać trochę
wody aby miał odpowiednią konsystencję. Doprawiamy do smaku.Carpaccio: Na talerzu układamy
buraczki, następnie kładziemy na wierzchu hummus. Dodajemy jeszcze
rukolę lub
sałatę i wszystko posypujemy pestkami z
granatu i uprażonymi ziarenkami
sezamu.

Inspiracja tu.