ßßß Cookit - przepis na Carpaccio z buraka z hummusem

Carpaccio z buraka z hummusem

nazwa

Wykonanie

Na prawdę wspaniałe danie! Dobre na kolację albo na przystawkę! Polecam!
Składniki (na 2 porcje):
Buraczki
około 4 upieczonych buraczków
2 łyżeczki miodu
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka oleju sezamowego
sól, pieprz do smaku
Hummus
1 kubek ugotowanej ciecierzycy*
1 . 5 łyżki tahini (pasty sezamowej)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz do smaku
około 3-4 łyżki przegotowanej wody
Carpaccio
lekko podprażony na suchej patelni sezam (około 1-2 łyżeczki)
sałata lub rukola
pestki z 1 granatu
*najlepiej zrobić go z ciecierzycy namoczonej przez noc i świeżo ugotowanej. Jednak cieciorka z puszki też się nada.
Przygotowanie:
Buraczki: Buraczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 1-1.5 godziny aż będą miękkie (czas zależy od wielkości buraczków). Polecam od razu upiec więcej i zrobić kilka dań z użyciem tych warzyw – przepisy tu. Ostudzone buraczki obieramy i kroimy w plasterki (może być na mandolinie), następnie mieszamy je z pozostałymi składnikami (sól, pieprz, olej, ocet, miód) i odstawiamy żeby się zamarynowały.
Hummus : Do cieciorki dodajemy pozostałe składniki i wszystko blendujemy na gładką masę. Hummus powinien być kremowy, więc trzeba do niego dodać trochę wody aby miał odpowiednią konsystencję. Doprawiamy do smaku.
Carpaccio: Na talerzu układamy buraczki, następnie kładziemy na wierzchu hummus. Dodajemy jeszcze rukolę lub sałatę i wszystko posypujemy pestkami z granatu i uprażonymi ziarenkami sezamu.
Inspiracja tu.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/carpaccio-z-buraka-z-hummusem