ßßß
Składniki:500 g mielonej wołowinybułki do burgerów4 gruszki2 łyżki miodu (do gruszek)2 łyżki cukrukilka gałązek tymiankusól, pieprz4 łyżki musztardy2 łyżki miodu (do sosu)200 g sera z niebieską pleśniądodatki - sałata, pomidor, papryka, cebulaWykonanie:Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, następnie owoce kroimy w niezbyt grube plastry. Na patelni rozgrzewamy miód z cukrem, dodajemy gruszki i tymianek. Karmelizujemy aż gruszki zmiękną i zaczną się robić przezroczyste.Miód i musztardę dokładnie mieszamy.Mięso doprawiamy pieprzem, formujemy z niego burgery o wadze 100-200 g (w zależności od upodobań i potrzeb). Smażymy na patelni grillowej po ok. 3 minuty z każdej strony (3 minuty dla grubego burgera, im cieńszy tym czas należy skrócić). Gotowe burgery odkładamy na chwilę na bok, aby odpoczęły. Po usmażeniu posypujemy je solą.
Kiedy mamy gotowe wszystkie składniki pora złożyć nasze burgery. Na dole przekrojonej bułeczki umieszczamy odrobinę sosu, następnie sałatę, paprykę, pomidory i cebulę, doprawiamy je solą. Następnie układamy mięso, ser, gruszki, całość polewamy sosem i przykrywamy bułeczką.
Smacznego!