Wykonanie
Dzień dobry!W jednym z poprzednich wpisów mówiłam Wam o bułkach do hamburgerów. Skoro pojawiły się na blogu, to musiał się również pojawić przepis na burgera! I to wcale nie byle jakiego, bo takiego z karmelizowaną
gruszką i
niebieskim serem pleśniowym - duet idealny!
Składniki:500 g mielonej
wołowinybułki do burgerów4
gruszki2 łyżki
miodu (do
gruszek)2 łyżki
cukrukilka gałązek
tymiankusól,
pieprz4 łyżki
musztardy2 łyżki
miodu (do sosu)200 g
sera z niebieską pleśniądodatki -
sałata,
pomidor,
papryka,
cebulaWykonanie:
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, następnie
owoce kroimy w niezbyt grube plastry. Na patelni rozgrzewamy
miód z
cukrem, dodajemy
gruszki i
tymianek. Karmelizujemy aż
gruszki zmiękną i zaczną się robić przezroczyste.
Miód i
musztardę dokładnie mieszamy.
Mięso doprawiamy
pieprzem, formujemy z niego burgery o wadze 100-200 g (w zależności od upodobań i potrzeb). Smażymy na patelni grillowej po ok. 3 minuty z każdej strony (3 minuty dla grubego burgera, im cieńszy tym czas należy skrócić). Gotowe burgery odkładamy na chwilę na bok, aby odpoczęły. Po usmażeniu posypujemy je
solą.
Kiedy mamy gotowe wszystkie składniki
pora złożyć nasze burgery. Na dole przekrojonej bułeczki umieszczamy odrobinę sosu, następnie
sałatę,
paprykę,
pomidory i
cebulę, doprawiamy je
solą. Następnie układamy
mięso,
ser,
gruszki, całość polewamy sosem i przykrywamy bułeczką.
Smacznego!