ßßß
Składniki (10 dużych lub 15 średnich muffinek):400 g mąki pszennej (typ 650)1,5 łyżeczki sody oczyszczonej0,5 łyżeczki soli0,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu250 ml mleka100 ml oleju2 jajkadodatki: 100g bryndzy podhalańskiej, mała zielona papryka, 150 g wędzonego boczkuBoczek pokrój w kostkę i wytop z niego tłuszcz na dobrze rozgrzanej patelni. Kiedy będzie chrupiący, odsącz go na papierowym ręczniku. Paprykę umyj, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w kostkę.Suche składniki, czyli mąkę, sodę, sól i pieprz, przesiej do miski.Składniki mokre – mleko, olej i jajka – wymieszaj w osobnym naczyniu i wlej do mąki z przyprawami. Połącz składniki do powstania jednolitej masy, po czym dodaj przygotowany wcześniej boczek i pokrojoną paprykę.Nakładaj po łyżce ciasta do foremek, następnie w każdej umieszczaj po łyżeczce bryndzy i przykrywaj kolejną porcją ciasta (wypełniaj foremkę w 3/4 wysokości).Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 25-30 minut.

Related PostsTarta ziemniaczana z cebulą i pieczarkamiPuszyste ciasto do pizzyDrożdżowe racuchy z jabłkami i rodzynkamiBabeczki marchewkowe z zielonym słonecznikiem i kremem