Wykonanie
Kilka tygodni temu wspominałam, że w mojej okolicy znajduje się sklep z regionalną, ekologiczną – a co za tym idzie zdrową – żywnością. Zachwyciły mnie zakupione tam
parówki, które nie mają nic wspólnego z tym towarem (bo „jedzeniem” często trudno to nazwać), który jest oferowany przez sieciowe sklepy. Co w nich było takiego urzekającego? Odpowiedź można zawrzeć w jednym słowie –
mięso 😉 Kolejnym pozytywnym aspektem jest cena, która łamie stereotypy o tym, że aby zjeść tradycyjnie, ekologicznie i zdrowo, to trzeba wydać fortunę. Jest co prawda nieco drożej niż gdzie indziej, ale smaczniej jest zdecydowanie bardziej niż „nieco”! Podczas ostatniej wizyty w Rarytasach Dolnośląskich poczułam powiew góralszczyzny i wyszłam stamtąd z
bryndzą,
oscypkiem oraz wędzonym (!)
piwem dla mojego Pana i Władcy (tak, jestem bardzo dobrą kobietą) 😉
Składniki (10 dużych lub 15 średnich muffinek):400 g
mąki pszennej (typ 650)1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej0,5 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki mielonego
białego pieprzu250 ml
mleka100 ml
oleju2
jajkadodatki: 100g
bryndzy podhalańskiej, mała
zielona papryka, 150 g
wędzonego boczkuBoczek pokrój w kostkę i wytop z niego tłuszcz na dobrze rozgrzanej patelni. Kiedy będzie chrupiący, odsącz go na papierowym ręczniku.
Paprykę umyj, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w kostkę.Suche składniki, czyli
mąkę,
sodę,
sól i
pieprz, przesiej do miski.Składniki mokre –
mleko,
olej i
jajka – wymieszaj w osobnym naczyniu i wlej do
mąki z
przyprawami. Połącz składniki do powstania jednolitej masy, po czym dodaj przygotowany wcześniej
boczek i pokrojoną
paprykę.Nakładaj po łyżce ciasta do foremek, następnie w każdej umieszczaj po łyżeczce
bryndzy i przykrywaj kolejną porcją ciasta (wypełniaj foremkę w 3/4 wysokości).Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 25-30 minut.
Related Posts
Tarta ziemniaczana z
cebulą i
pieczarkamiPuszyste ciasto do pizzy
Drożdżowe racuchy z
jabłkami i
rodzynkamiBabeczki
marchewkowe z zielonym
słonecznikiem i kremem