ßßß Cookit - przepis na Wytrawne muffiny z bryndzą, papryką i boczkiem

Wytrawne muffiny z bryndzą, papryką i boczkiem

nazwa

Wykonanie

Kilka tygodni temu wspominałam, że w mojej okolicy znajduje się sklep z regionalną, ekologiczną – a co za tym idzie zdrową – żywnością. Zachwyciły mnie zakupione tam parówki, które nie mają nic wspólnego z tym towarem (bo „jedzeniem” często trudno to nazwać), który jest oferowany przez sieciowe sklepy. Co w nich było takiego urzekającego? Odpowiedź można zawrzeć w jednym słowie – mięso 😉 Kolejnym pozytywnym aspektem jest cena, która łamie stereotypy o tym, że aby zjeść tradycyjnie, ekologicznie i zdrowo, to trzeba wydać fortunę. Jest co prawda nieco drożej niż gdzie indziej, ale smaczniej jest zdecydowanie bardziej niż „nieco”! Podczas ostatniej wizyty w Rarytasach Dolnośląskich poczułam powiew góralszczyzny i wyszłam stamtąd z bryndzą, oscypkiem oraz wędzonym (!) piwem dla mojego Pana i Władcy (tak, jestem bardzo dobrą kobietą) 😉
Składniki (10 dużych lub 15 średnich muffinek):
400 g mąki pszennej (typ 650)
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
250 ml mleka
100 ml oleju
2 jajka
dodatki: 100g bryndzy podhalańskiej, mała zielona papryka, 150 g wędzonego boczku
Boczek pokrój w kostkę i wytop z niego tłuszcz na dobrze rozgrzanej patelni. Kiedy będzie chrupiący, odsącz go na papierowym ręczniku. Paprykę umyj, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w kostkę.
Suche składniki, czyli mąkę, sodę, sól i pieprz, przesiej do miski.
Składniki mokre – mleko, olej i jajka – wymieszaj w osobnym naczyniu i wlej do mąki z przyprawami. Połącz składniki do powstania jednolitej masy, po czym dodaj przygotowany wcześniej boczek i pokrojoną paprykę.
Nakładaj po łyżce ciasta do foremek, następnie w każdej umieszczaj po łyżeczce bryndzy i przykrywaj kolejną porcją ciasta (wypełniaj foremkę w 3/4 wysokości).
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 25-30 minut.
Related Posts
Tarta ziemniaczana z cebulą i pieczarkami
Puszyste ciasto do pizzy
Drożdżowe racuchy z jabłkami i rodzynkami
Babeczki marchewkowe z zielonym słonecznikiem i kremem
Źródło:http://agatagotuje.pl/wytrawne-muffiny-z-bryndza-papryka-i-boczkiem