ßßß
Składniki:pół szklanki (ok.110 g) suchej fasoli jaś*2 spore cebule4 suszone śliwkiprzyprawy: 2 liście laurowe, 1 ziele angielskie, 1 jałowiec, 1 goździk, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżka dobrego sosu sojowego, sól i świeżo mielony czarny pieprzmasło klarowane do smażeniaFasolę przelej wrzątkiem, odcedź, zalej świeżą wodą i mocz przez noc (albo przez 8 godzin w innej porze).Do garnka wlej fasolę razem z wodą, w której się moczyła, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, zgnieciony jałowiec i goździk. Gotuj na średnim ogniu przez około 2,5 godziny. Kiedy fasola będzie prawie miękka, wsyp 1/3 łyżeczki soli i gotuj już do miękkości, po czym odcedź i pozbądź się przypraw. Odstaw do ostygnięcia.Zimną fasolę zmiksuj z dodatkiem majeranku i sosu sojowego.Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i zrumień na nim cebulę.Połącz cebulę i fasolę, zmiksuj. Jeśli uzyskana pasta jest zbyt sucha, to stopniowo dolewaj wody, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.Śliwki pokrój na mniejsze kawałki i krótko zmiksuj je z fasolą. Dopraw całość do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstaw do lodówki na godzinkę, żeby smaki się przegryzły a konsystencja „okrzepła”.Zajadaj na domowym chlebie z ogórkiem kiszonym, albo paluchem ze słoika (forma preferowana przez Głodzillę).

*w oryginale 1 puszka fasoli lub półtorej szklanki ugotowanej fasoliRelated PostsDomowy pasztetPasta jajecznaFasolka po bretońskuSzynka wieprzowa z cebulkami pieczona w piwiePieczony boczek z oregano