Wykonanie
Pierogi są dobre na wszytko. Zimą uwielbiam ruskie z podsmażanym
boczkiem, z
kaszą gryczaną i
grzybami oraz te z
soczewicą. Latem nie wyobrażam sobie tygodnia bez lekkich
owocowych pierogów pachnących słońcem oraz tych z lekkimi warzywnymi nadzieniami. Dziś przygotowałam przepis na pierogi z nadzieniem z
bobu. Testowałam też nowy sposób przygotowania ciasta. Szczerze mówiąc nie wiem skąd on pochodzi. Chyba kiedyś ktoś podał mi go podczas rozmowy. Ciasto okazało się dość dobre, ale do ideału mu jeszcze trochę brakuje.Ciasto:300-330 g
mąki pszennej3 duże
jajka2 łyżki
oliwyDo miski wsypujemy
mąkę, wlewamy dwie łyżki
oliwy i wbijamy 3
jajka. Ciasto wygniatamy, aż będzie jednorodne i lekko błyszczące (czyli około 10-15 minut). Następnie owijamy je folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko ciasto i wykrawamy
okręgi (użyłam foremki o średnicy 5-6 cm). Na krążki nakładamy farsz, zalepiamy końcówki, dociskamy widelcem. Gotujemy w osolonej wodzie. Wyjmujemy 5-6 minut po tym jak pierogi wypłyną.Nadzienie:500 g
bobu3 ząbki
czosnku1 łyżka
masłasól,
pieprz, świeże
zioła:
tymianek, macierzanka, ziele
oliwne,
estragon, hyzop)
Bób gotujemy. Po ugotowaniu przelewamy go zimną
wodą i obieramy ze skórki. Wrzucamy do miski i lekko rozgniatamy widelcem. Dodajemy wyciśnięty
czosnek, łyżkę
masła i drobno posiekane świeże
zioła. Doprawiamy
solą i
pieprzem po czym dokładnie mieszamy.