Wykonanie
Nowy Rok przywitałam
kaczką . Pyszną, aromatyczną, pachnącą
pomarańczami i skąpaną w
sosie sojowym . Czego chcieć więcej. Z około 900 gramów kaczych piersi powstały trzy różne potrawy dla dwóch dorosłych osób. Zaczniemy od samej pieczonej piersi, którą później wykorzystamy do innych dań:
kaczki w
bulionie podanej z japońskim
makaronem sōmen oraz potrawy
śniadaniowej z sōmenu, piersi
kaczki,
bulionu i
jajek. Z pieczenia zostanie nam również mały słoiczek przepysznego
smalcu.900 g piersi
kaczki500 g
ziemniakówsok wyciśnięty z 2-3
pomarańczy50-70 ml
sosu sojowegosól,
estragon,świeża
natka pietruszki (do przybrania)
oliwa z oliwekKaczkę myjemy, osuszamy, sprawdzamy czy nie zostały jakieś
pióra. Następnie nacinamy ją od strony skóry i nacieramy odrobiną
oliwy.
Ziemniaki myjemy, osuszamy kroimy w słupki albo plasterki wrzucamy do miski, posypujemy
solą,
estragonem i polewamy
oliwą po czym dokładnie mieszamy.
Ziemniaki pieczemy przez 40-50 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciskamy sok z
pomarańczy i łączymy go z
sosem sojowym. Następnie bierzemy się za
kaczkę.SPOSÓB 1(dla lubiących
mięso krwiste) –
kaczkę wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię i zwiększamy ogień. Smażymy ją około 8-10 minut stroną od skóry, a następnie 2-3 minuty na drugiej stronie. Następnie zalewamy ją
sokiem pomarańczowym z
sosem sojowym i smażymy z każdej strony po 2 minuty. Piersi przekładamy do brytfanki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut.SPOSÓB 2 (dla lubiących
mięso well done) –
kaczkę wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię i zwiększamy ogień. Smażymy ją około 8-10 minut stroną od skóry, a następnie 2-3 minuty na drugiej stronie. Następnie zalewamy ją
sokiem pomarańczowym z
sosem sojowym i smażymy z każdej strony po 2 minuty. Piersi przekładamy do brytfanki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30-40 minut.Po upieczeniu wyjmujemy
kaczkę na deskę i dajemy jej odpocząć. Sos, z patelni należy zredukować. Pierś
kaczki kroimy w plastry, polewamy sosem i podajemy z pieczonymi
ziemniakami. Przybieramy
natką pietruszki.
