Wykonanie

Uwielbiam
kaczkę. Bardzo często zdarza się, że wybieram ją z menu restauracyjnego bo nie potrafię się jej oprzeć. Podobno przygotowanie dobrej
kaczki to spory wyczyn.Zapewniam Was jednak, że poniższy przepis pozwoli Wam na wykonanie fantastycznej
kaczki. Wersja najprostsza z najprostszych.
Kaczka plus kilka składników a efekt będzie znakomity. Podajcie ją na obiad z przyjaciółmi - będą zachwyceni.Potrzebujesz:1 łyżka suszonego
majeranku,
sól i
pieprz,1 łyżka
oliwyPrzygotowanie:
Kaczkę (uprzednio rozmrożoną) włóż do garnka z zimną
wodą, dodaj do niej łyżkę
soli i odstaw na pół godziny. Po tym czasie
kaczkę umyj, osusz, natrzyj
solą,
pieprzem,
majerankiem i
oliwą. Tak przygotowaną
kaczkę przełóż do zamykanego naczynia żaroodpornego i odstaw na chwilę (nie do lodówki!). W tym czasie nagrzej piekarnik do 230 stopni C.Wstaw
kaczkę (piersią do dołu) do nagrzanego piekarnika i piecz bez przykrycia 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni C, przykryj garnek i piecz 2 godziny. W połowie pieczenia ostrożnie przekręć
kaczkę na drugą stronę.
Kaczkę podawaj z pieczonymi
jabłkami (możesz je dorzucić do
kaczki na ostatnie 30 minut pieczenia), puree ziemniaczanym i
żurawiną.Warto pozostawić tłuszcz wytopiony z
kaczki. Świetnie nadaje się do pieczenia
ziemniaków.





Smacznego!